Elfogadták Budapest 2022-es költségvetését

Budapest
2021 december 15., 12:56

Elfogadta a fővárosi önkormányzat 2022-es költségvetését a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A rendelet az önkormányzat költségvetési bevételét 297 milliárd forintban, kiadásait 410 milliárd forintban állapítja meg.

A fővárosi önkormányzat ugyanakkor 6 milliárd 94 millió 37 ezer forintot fordít hiteltörlesztésre. Az így keletkező 119 milliárd forintos hiányt betétek 55 milliárd forintos bevételeiből, a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 32 milliárd forintból, belföldi értékpapírok 32 milliárd forintos bevételeiből finanszírozzák.

Az mfor.hu tudósítása szerint Karácsony Gergely a költségvetésről döntő szavazás előtt elmondott beszédében igen erősen fogalmazott. A főpolgármester szerint az elmúlt 30 évben nem volt példa arra, hogy ilyen költségvetést kelljen elfogadni, annak ellenére sem, hogy korábban is voltak viták a városvezetések és a kormányok közt.

link Forrás

Karácsony Gergely szerint a kormány négyszeresére emelte a Budapest által fizetendő szolidaritási adót, az iparűzési adót másodjára felezik meg, arról pedig, hogy Budapest ezért kompenzációt kapjon, egyelőre szó sincs.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője arról beszélt, hogy kényszer szülte a főváros jövő évi költségvetési tervezetét, az 50 milliárd forintos hiányt a főváros csak kormányzati kompenzációval vagy hitelfelvétellel tudja ellensúlyozni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.