Meghalt Kim Ir Szen öccse

külföld
2021 december 15., 16:52
comments 3

101 éves korában meghalt Kim Jongdzsu, az Észak-Korea államalapítójaként számon tartott Kim Ir Szen néhai diktátor öccse – közölte a KCNA állami hírügynökség.

„Kim Jongdzsu életében azon fáradozott, hogy a pártvonalat és a párt politikáját megvalósítsák” – ismertette az ország sajtója az állampártra, a Koreai Munkapártra utalva.

Kim Jongdzsu – aki Kim Ir Szen öccsei közül a kisebbik volt – korábban alelnök volt a Legfelsőbb Népi Gyűlés, az ország lényegében semmilyen hatalommal nem rendelkező parlamentjének állandó bizottságában. A KCNA szerint a tevékenységével „hozzájárult a szocializmus építéséhez” a hazájában.

Kim Jongdzsu egykor a kommunista ország legbefolyásosabb funkcionáriusai közé tartozott az állampárt iránymutatási és szervezeti részlegének vezetőjeként. De 1973-ban az unokaöccse felváltotta ebben a tisztségben, és ezzel elvesztette hatalmát. A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint Kim Ir Szen halála előtt egy évvel újra beválasztották a Koreai Munkapárt Politikai Bizottságába.

Kim Jongdzsu a kép jobb szélén, szemüvegben tapsol. Középen a néhai Kim Ir Szen néhai fia, Kim Dzsongil még diktátorként tapsol 2000. október 10-én Phenjanban.
photo_camera Kim Jongdzsu a kép jobb szélén, szemüvegben tapsol. Középen a néhai Kim Ir Szen néhai fia, Kim Dzsongil még diktátorként tapsol 2000. október 10-én Phenjanban. Fotó: KNCA via KNS/STR/AFP

Kim Jongdzsu utolsó nyilvános fellépéséről az állami sajtó 2015-ben számolt be, amikor egy helyhatósági választáson fejet hatott az észak-koreai vezetők arcmásai előtt.

Kim Dzsongun, Észak-Korea mostani vezetője „mély együttérzése jeléül” koszorút küldött Kim Jongdzsu halála alkalmából.

A tájékoztatásból nem derül ki, hogy Kim Jongdzsu pontosan mikor halt meg. A testvére, Kim Ir Szen alapította a Kim család dinasztiáját, és 1948-tól az 1994-es haláláig irányította az országát. A jelenlegi vezető, Kim Dzsongun Kim Ir Szen unokája, aki az apja, Kim Dzsongil 2011-es halála után vette át az uralmat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.