Állítólag covidos Damu Roland, és műtüdőn van

Egészségügy
2021 december 16., 15:05
comments 1

A Blikk azt állítja, hogy a színész családja megerősítette nekik, hogy Damu Roland életveszélyes állapotban fekszik az intenzív osztályon. Ez először egyébként egy kommentből derült ki Damu Facebook-oldalán.

A Blikk idézett egy másik, magát bennfentesnek mutató kommentelőt, aki szerint a színész covidos, és a vírust 2 oltás ellenére kapta el, mielőtt megkaphatta volna a harmadikat. A Blikkben is idézett hozzászólása szerint Damu állapota folyamatosan romlott, mélyaltatásos lélegeztetés után mostanra már műtüdőre kötötték.

A műtüdő az úgynevezett ECMO kezelés vagyis az extrakorporális membránoxigenizáció sajtóban elterjedt elnevezése. Ilyenkor a páciens vérét egy külső szerkezeten áramoltatják át, ami a szív és a tüdő szerepét egyszerre átvéve keringeti és oxigénben dúsítja a vért.

Ez nagyon megterhelő folyamat, így ezt a beavatkozást jellemzően fiatalabb, aránylag jobb fizikai állapotú betegeken szokták csak végezni. Az ECMO önmagában is kockázatos időnyerő kezelés veszélyes szövődményekkel, ezért csak indokolt esetben folyamodnak hozzá. Az országban összesen állítólag 30-40 erre szolgáló készülék található. Ilyen eszközzel próbálják megmenteni Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornász életét is.

Az egykor sorozatszínészként országosan ismert Damu 2012 és 15 között 3 évet töltött börtönben Palácsik Tímea bántalmazása és megerőszakolása miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.