Csökken a halálozás és a kórházi terhelés is

járvány
2021 december 16., 08:26

Továbbra is javulás látszik a járvány fontos mutatóinál.

Szerdán még mindig 144 áldozata volt a járványnak, és az elmúlt két hetet nézve továbbra is nálunk a legrosszabb a helyzet Európában, de a számok csökkennek. Az elmúlt héten naponta átlagosan 159-en haltak meg itthon, és egy hete ez a szám még 190 volt.

link Forrás
link Forrás

6109 covidos beteg van most kórházban, ez a november közepi szintnek felel meg, és december elején a hétezret is meghaladta. 542-en vannak invazív lélegeztetőgépen, itt is lefelé mennek a számok, de volt már ennél jobb a helyzet, mióta megváltoztatták az adatszolgáltatást. (Persze lehet, hogy az is statisztikai hiba volt.)

link Forrás
link Forrás

A fenti piros görbe mutatja, hogy a fertőzésszámok is lefelé mennek, de ennél is árulkodóbb, hogy az összes teszten belül egyre kisebb a pozitívak aránya. Azért még mindig elég magas, az elmúlt hetet nézve naponta átlagosan minden ötödik minta fertőzött. Kérdés, mikor fordítja ezt meg az omikron variáns - az európai járványvédelmi központ szerint hamarosan ez lesz a domináns Európában.

link Forrás

Csütörtöktől szombatig ismét időpontfoglalás nélkül lehet oltásra menni, szerdán ez még kötelező volt. Közel hatezren kapták meg az első, és 16 ezren a harmadik adagot.

link Forrás
link Forrás

További számok, ábrák, trendek a 444 járványoldalán.

Címlapkép: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.