A Fidesz a közmunkástól a nyugdíjasig ezermilliárdokat oszt szét

POLITIKA
2021 december 17., 05:03
comments 41

Csütörtök reggeli cikkünkben írtuk meg, hogy szerdán kapták kézhez az ellenzéki pártok vezetői a legújabb, egyelőre nem nyilvános közvélemény-kutatást, amit már az új, összefogott kampányközpont rendelt meg. A teljes lakosságra nézve 46 százalékos a Fidesz-KDNP, és csak 32 százalékos az ellenzéki összefogás listájának a támogatottsága. Az előválasztás idejéhez képest jelentősen megerősödött a Fidesz.

Ennek hátterében nyilván leginkább az állhat, hogy még mindig várat magára a közös ellenzéki program, így Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt kevés konkrét, számszerűsíthető ígérettel tud kampányolni. Ellenben az Orbán-kormány választás előtti pénzosztása lassan minden társadalmi réteget, korcsoportot megtalál. Megnéztük, hogy az utóbbi hónapokban kiknek és mennyit ígért Orbán Viktor miniszterelnök, illetve Márki-Zay Péter mit tudott eddig ezzel szemben felmutatni.

Nyugdíjasok

Már 2020 áprilisában bejelentette Orbán Viktor, hogy a 13. havi nyugdíjat négy részletben építi vissza. November közepére lett biztos, hogy a teljes 13. havi nyugdíjat kifizeti a kormány jövő februárban, tehát 2 hónappal a választás előtt. Ezt a pénzt kb. 2,5 millió ember, vagyis a magyar lakosság egynegyede megkapja. 360 milliárd forintos tétel. Ráadásul novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot és a visszamenőleges kiegészítést is. A két külön juttatás novemberben 250 milliárd forint költségvetési kiadást jelentett. A miniszterelnök pedig december 6-án jelentette be, hogy jövőre három százalék helyett öt százalékkal emelik a nyugdíjakat. A Portfolio számításai szerint a jövő januári magasabb nyugdíjemelés éves szinten akár 80 milliárd forint többletkiadás eredményez.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.