A Fidesz a közmunkástól a nyugdíjasig ezermilliárdokat oszt szét

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2021 december 17., péntek 5:03
41

Csütörtök reggeli cikkünkben írtuk meg, hogy szerdán kapták kézhez az ellenzéki pártok vezetői a legújabb, egyelőre nem nyilvános közvélemény-kutatást, amit már az új, összefogott kampányközpont rendelt meg. A teljes lakosságra nézve 46 százalékos a Fidesz-KDNP, és csak 32 százalékos az ellenzéki összefogás listájának a támogatottsága. Az előválasztás idejéhez képest jelentősen megerősödött a Fidesz.

Ennek hátterében nyilván leginkább az állhat, hogy még mindig várat magára a közös ellenzéki program, így Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt kevés konkrét, számszerűsíthető ígérettel tud kampányolni. Ellenben az Orbán-kormány választás előtti pénzosztása lassan minden társadalmi réteget, korcsoportot megtalál. Megnéztük, hogy az utóbbi hónapokban kiknek és mennyit ígért Orbán Viktor miniszterelnök, illetve Márki-Zay Péter mit tudott eddig ezzel szemben felmutatni.

Nyugdíjasok

Már 2020 áprilisában bejelentette Orbán Viktor, hogy a 13. havi nyugdíjat négy részletben építi vissza. November közepére lett biztos, hogy a teljes 13. havi nyugdíjat kifizeti a kormány jövő februárban, tehát 2 hónappal a választás előtt. Ezt a pénzt kb. 2,5 millió ember, vagyis a magyar lakosság egynegyede megkapja. 360 milliárd forintos tétel. Ráadásul novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot és a visszamenőleges kiegészítést is. A két külön juttatás novemberben 250 milliárd forint költségvetési kiadást jelentett. A miniszterelnök pedig december 6-án jelentette be, hogy jövőre három százalék helyett öt százalékkal emelik a nyugdíjakat. A Portfolio számításai szerint a jövő januári magasabb nyugdíjemelés éves szinten akár 80 milliárd forint többletkiadás eredményez.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt