Népszava: a kis- középvállalkozásokat is sújtja a kormányzati megszorítás

gazdaság
2021 december 18., 06:41
comments 3

Leállította a százszázalékos állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztés Bank (MFB) a már megítélt újraindítási gyorskölcsönök kifizetését a cégeknek – erről tájékoztatta a Népszavát egy pórul járt kkv ügyvezető igazgatója. A folyósító bank okként a kormány által elrendelt év végi spórolást említette.

A Portfolio.hu a napokban arról írt, hogy ugyanerre hivatkozva már elvégzett munkák – lakossági napelemtelepítések – után sem fizet az állam. A bankok, illetve a uniós támogatást kezelő cégek szabványlevélben arról tájékoztatják a kedvezményezetteket, hogy a támogatás folyósítására azért nem kerülhet sor, mert a kormány december 9-én kelt határozata ezt kizárja. A két ügylettípusban az a közös, hogy mind a kettő uniós pénzekből valósult volna meg, ám az Európai Bizottság határozatlan időre felfüggesztette a újraindítási program finanszírozását rendszerszintű kormányzati korrupcióra hivatkozva.

A Pénzügyminisztérium két hete jelentette be, hogy a kormány 350 milliárd forintnyi beruházás elindításának – pontosabban kifizetésének – elhalasztásról döntött annak érdekében, hogy az államháztartás pénzügyi tartalékait növelje, illetve a 2021-es év végi hiányt mérsékelje. Az ezzel párhuzamosan megjelent kormányhatározatból az is kiderül, hogy minden minisztériumnál kisebb-nagyobb kiadási stopot írtak elő. Az előzmény, hogy novemberben elszaladt az államháztartás hiánya, ami egyetlen hónap alatt 1009 milliárd volt, így az 1–11. havi hiány 3931 milliárd forintra emelkedett, ami az egész évre tervezett összeg 170 százaléka – írta a Népszava.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.