A sajtó szabadságáért tüntettek Lengyelországban

külföld
2021 december 20., 11:40

Országszerte felháborodást váltott ki Lengyelországban a kormány legújabb, kritikusai szerint a sajtószabadságot korlátozó törvényjavaslata. Tömegek tüntettek több nagyobb városban is, továbbá már kétmillióan írták alá azt a petíciót, ami arra kéri a lengyel elnököt Andrzej Dudat, hogy vétózza meg a törvényjavaslatot, ami ellehetetlenítené az egyik legnagyobb, amerikai tulajdonú, sokszor kormánykritikus tévécsatornát, a TVN-t.

photo_camera A varsói tüntetés egyik résztvevője transzparensén követeli a köztársasági elnöktől, hogy vétózza meg az új törvényjavaslatot. Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

A javaslatot váratlanul, péntek délután fogadta el a parlament konzervatív többsége, miután a kormányon lévő Jog és Igazságosság (PiS) pártja áttolta a bizottságon. A már augusztusban tüntetéseket gerjesztő „lex TVN” néven elhíresült, egyesek szerint a sajtószabadságot erősen korlátozó törvénycsomagot korábban sikertelenül próbálták megszavaztatni. A törvény támogatói azzal érvelnek, hogy a Lengyel médiapiacon eddig sem lehetett nagyobb tulajdona az Európai Gazdasági Térségen kívüli szereplőknek, a TVN-t a tulajdonosai pedig a szabályozást kijátszva egy holland leányvállalaton keresztül tudták működtetni, illetve más országokban is vannak hasonló korlátozások

A varsói fő tüntetést az elnöki palota előtt tartották, ahol ezrek követelték a javaslat megvétózását. A felvonuláson többek között felszólalt Donald Tusk, a legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform vezetője. „Azért vagyunk itt, hogy fenntartsuk a szabad médiát.” „Ha szolidárisak vagyunk, győzni fogunk. Együtt söpörjük el ezt az alkalmatlan kormányt; nyomuk se marad.” – mondta beszédében. Felszólalt még a varsói polgármester és más ellenzéki politikusok is.

Néhány további médiaorgánum, például a Wybrocza, a Rzeczpospolita és az ország két vezető online híroldala is a támogatásáról biztosította a TVN-t.

A törvényjavaslat elfogadásakor Bix Aliu, a varsói amerikai nagykövetség vezetője a következőt tweetelte: „Az Egyesült Államok rendkívül csalódott a médiatörvény elfogadása miatt. Számítunk rá, hogy Duda a korábbi nyilatkozataihoz hűen jár el, és megvédi a szólás és az üzlet szabadságát”. (Via AP, Notes from Poland)

Ezt a cikket gyakornokunk, Bódog Bálint írta.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt