BBC: a mianmari hadsereg legalább 40 embert kínzott és ölt meg egy körzetben

külföld
2021 december 20., 07:38
comments 1

A mianmari hadsereg legalább 40 embert megkínzott és megölt júliusban Sagaing körzetében a BBC vizsgálata szerint.

A gyilkosságok egy része Kani Township településen történt, ahol a szemtanúk és túlélők elmondtása szerint a katonák, akik közül néhányan még 17 évesek voltak, összegyűjtötték a falubelieket, a férfiakat elszeparálták a nőktől és a gyerekektől, majd megölték őket. A helyszínen készült videófelvételeken az látszik, hogy legtöbbüket meg is kínozták a gyilkosság előtt, a holttesteket pedig sekély sírokban ásták el.

A BBC összesen 11 tanúval beszélt Kaniban, összehasonlította beszámolóikat mobiltelefonon készült felvételekkel és fényképekkel, amelyeket a Myanmar Witness, egy brit székhelyű szervezet gyűjtött össze, amely az országban történt emberi jogi visszaéléseket vizsgálja.

Szintén megkínoztak és megöltek 14 férfit Yin falujában, a holttestüket pedig egy erdős víznyelőbe dobták. Július végén a közeli Zee Bin Dwin faluban is találtak 12 megcsonkított holttestet sekély tömegsírokban, köztük feltehetően egy gyerek, valamint egy fogyatékos ember holttestét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.