Ferenc pápa: A családon belüli erőszak „szinte ördögi”

külföld
2021 december 20., 18:46
comments 3

Ferenc pápa „szinte ördögi” dolognak nevezte a családon belüli erőszakot egy tévén közvetített találkozón, amin egy bántalmazott anyát fogadott. Az anya négy gyerekével menekült el otthonról. A nő elmesélte történetét a pápának, majd megkérdezte, hogyan szerezhetné vissza újra a méltóságát, miután neki és gyerekeinek ennyi erőszakban volt részük.

„Számomra szinte ördögi a probléma, hiszen a lényege az, hogy bizonyos emberek önvédelemre képtelen embertársaik gyengeségét használják ki. (...) Megalázó, nagyon megalázó” - mondta a pápa, majd hozzátette, szerinte az is megalázó, ha egy szülő kezet emel a gyerekére.

„Mindig azt mondom: Soha ne pofozz egy gyereket az arcán. Miért? Mert az arcod a méltóságod."

A bántalmazott nő kérdésre válaszolva pedig a pápa azt mondta, az anya nem vesztette el a méltóságát. „Érzem a méltóságod. Ha elvesztetted volna a méltóságod, most nem állnál itt.”

Ugyanezen a találkozón Ferenc pápa egy hajléktalannal, egy diákkal és egy börtönbüntetését töltő elítélttel is szót váltott. (NBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.