Magyarország is felkerült Izrael beutazási tiltólistájára

járvány
2021 december 20., 07:06

A koronavírus-járványban szerdától az izraeliek újabb tíz országba - köztük Magyarországra - nem utazhatnak az izraeli egészségügyi minisztérium honlapja szerint.

A minisztérium javaslata alapján a magas fertőzöttségi ráta miatt december 22-től felkerül az izraeliek utazási tiltólistájára az Egyesült Államok, Olaszország, Németország, Belgium, Magyarország, Kanada, Marokkó, Portugália, Svájc és Törökország is.

Az elmúlt napokban már felvettek a "piros" listára kilenc újabb országot, - az Egyesült Királyságot, Dániát, Franciaországot, Spanyolországot, az Egyesült Arab Emírségeket, Írországot, Norvégiát, Finnországot és Svédországot - ahová már vasárnap éjféltől tilos volt elutazni.

A Dél-afrikai Köztársaságba és az afrikai államok túlnyomó többségébe már december elején megtiltották a látogatást az izraelieknek. A "piros" országokat csak kivételes kormánybizottsági engedéllyel lehet felkeresni.

A tiltólistán szereplő államokból hazaérkező izraelieket a repülőtérről kijelölt szállodába viszik, ott kell kötelező karanténban tartózkodniuk az első, még a repülőtéren elvégzett teszteredményük megérkezéséig.

Ha ez a teszt negatív, akkor visszamehetnek az otthonukba, ahol hét napig házi karanténban kell maradniuk még akkor is, ha a védőoltás három adagjával vannak beoltva, és csak az egy hét elteltével elvégzett negatív teszt után léphetnek ki az utcára.A máshonnan érkező izraeliekre háromnapos otthoni karantén vár, amely akkor ér véget, ha az ekkor elvégzett második tesztjük is negatív. Ezeket a korlátozásokat legalább december 29-ig fenntartják.

„Új helyzettel állunk szemben. Az omikronfertőzések nagy része külföldről érkezik, ezért korlátoznunk kell a vírus Izraelbe jutását, hogy időt nyerjünk, és minél több embert beolthassunk, mielőtt Izraelben is elterjedne ez a vírusváltozat” - mondta Nicán Horovic egészségügyi miniszter vasárnap a katonai rádióban.

A döntés hátterében olyan, Naftali Bennett miniszterelnök által látott adatok állnak, amelyek a járvány "jelentős kitörését" valószínűsítik Izraelben három héten belül. A hullám csúcspontja az információk alapján meghaladja majd a júniusban elkezdődött, delta variáns okozta negyedik hullámét.

Bennett a tévékben is közvetített vasárnap esti sajtótájékoztatóján bejelentette: az utazási korlátozások újabb kiterjesztésével késleltetni próbálják az ötödik fertőzési hullámot annak érdekében, hogy még előtte be lehessen oltani a gyerekeket. "Minden várakozással töltött óra pazarlás. Az első oltás után négy-öt hétig tart a gyermekek védettségének elérése" - hangsúlyozta Bennett.

A kormányfő azt javasolta a munkáltatóknak, hogy ahol csak lehet, azonnal kezdjék meg a dolgozók távmunkában való foglalkoztatását. Az egészségügyi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy további 40 embernél azonosították a koronavírus omikron változatát, ezzel 175-re nőtt az omikronfertőzöttek száma.

Az esetek túlnyomó többségében, 113-ban külföldről hazatérők érintettek, 31-en külföldön megfertőződöttekkel érintkeztek, 17 új vírushordozó pedig már a helyi közösségben kapta el valakitől a betegséget. A fennmaradó 14 eset eredetét még vizsgálják. Eddig csak egy súlyos állapotú, kórházi kezelést igénylő omikronfertőzött volt Izraelben, aki nem volt beoltva.

Az egészségügyi minisztérium a szokásosnál csekélyebb számú tesztelésen alapuló adatai szerint szombaton 372 új koronavírus-fertőzést regisztráltak Izraelben. Vasárnap 131 beteget ápoltak kórházban, közülük 81 ember volt súlyos állapotban, 41 lélegeztetőgépen. A súlyos állapotú páciensek túlnyomó többsége 60 év feletti és oltatlan. A koronavírus okozta betegségben tavaly február óta 8232-en, az utóbbi 7 napban 8-an haltak meg Izraelben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.