Dubaj sejkje több mint 500 millió fontot fizethet az exfeleségének, akkora veszélyt jelent a nőre

2021 december 21., kedd 11:49
1

A brit legfelsőbb bíróság ítélete szerint Mohammed bin Rásid al-Maktúmnak, aki Dubaj sejkje és az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke, a válási egyezség részeként több mint 500 millió fontot (majdnem 216 milliárd forint) kell kifizetnie exfeleségének, Haja bint al-Husszein jordániai hercegnőnek és két közös gyermeküknek. A bíró azzal indokolta az összeget, hogy ez ahhoz szükséges, hogy Haja megvédje magát és gyermekeit attól a fenyegetéstől, amit a sejk jelent rájuk. Soha egy válási ügyben sem ítélt még meg a brit bíróság ilyen magas összeget.

Haja hercegnő 2019-ben menekült az Egyesült Királyságba két lányával, és abban az évben váltak el. Azóta pereskednek a láthatási jog és gyermektartás miatt. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy a sejk megszervezte két másik lánya, Latifa hercegnő és Samsza hercegnő elrablását, Haját pedig kampányszerűen próbálta megfélemlíteni. Emellett meghekkelte a Pegasus kémszoftverrel Haja és a nő öt munkatársának telefonjait, köztük két ügyvédét. Az általa felbérelt személyek pedig megpróbáltak megvenni egy 30 millió fontos birtokot Haja Berkshire-i otthona mellett, ami „nagyon jelentős fenyegetést jelentett volna a nő biztonságára”.

Mohammed Bin Rásid al-Maktúm, Dubaj sejkje és az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke, és felesége, Haja bint al-Husszein jordániai hercegnő 2016-ban Fotó: STRINGER/AFP

A bíró ítélete szerint a sejknek egyrészt kb. 250 millió fontot kell előlegként kifizetnie Hajának, további 290 millió font kifizetésére pedig banki garanciát kell biztosítania az éves kifizetésekre. Ebből 210 milliót csak a személyi biztonságukra ítéltek meg.

„Bár Haya királyi felségnek és a gyerekeknek minden esetben biztonsági felügyeletre lesz szükségük, a státuszukra, valamint arra tekintettel, hogy ilyen körülmények között általánosságban ki vannak téve a terrorizmus és emberrablás fenyegetéseinek, ők különösen kiszolgáltatottak, és a legszigorúbb biztonsági intézkedésre van szükségük ahhoz, hogy biztosítsák a folyamatos biztonságukat ebben az országban” - mondta Moor bíró. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt