Németországban szűkkörű szilvesztereket engedélyeznek csak

járvány
2021 december 21., 19:38
comments 1

Három omikronos hír Európából.

Németország: Szilveszterkor tilos lesz a gyülekezés

Újabb járványügyi korlátozásokat vezetnek be Németországban az új típusú koronavírus omikron nevű változata miatt.

A legfőbb új szabály, hogy családi eseményeken és egyéb magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, de úgy is kizárólag akkor, ha beoltatták magukat vagy átestek a fertőzésen. Az oltatlanokra továbbra is az a szabály vonatkozik, hogy csak a háztartásuk tagjaival és még egy háztartásból legfeljebb két emberrel találkozhatnak.

photo_camera Regisztrált új fertőzöttek száma Németországban és Magyarországon egymillió főre

Az új korlátozások legkésőbb december 28-án mindenütt életbe lépnek. A tartományi kormányok saját hatáskörben korábban is szigoríthatnak.

Az omikron miatt egyelőre tömegrendezvényeket sem szabad rendezni, zártkapusak lesznek a Bundesliga meccsei is. Szilveszterkor tilos lesz a gyülekezés, és nem szabad tűzijátékokat árusítani. Az éjszakai szórakozóhelyeket további intézkedésig bezárják - ismertette Olaf Scholz kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után.

Hangsúlyozta, hogy mindenki belefáradt már a 21 hónapja tartó járványba, most mégis ismét össze kell fogni és védekezni kell, mert "fenyeget az ötödik hullám", a fertőződések száma a következő hetekben igen erőteljesen emelkedhet majd. (MTI)

Németországban még nem robbant be az omikron, ahogy egyelőre Magyarországon sem. De elővigyázatosságból ők lépnek. A magyar kormány szerint ez egyelőre szükségtelen.

Dániában már az omikron a domináns

Dániában már a legújabb koronavírus-változat, az omikron okozza a legtöbb új fertőzést - jelentette be Magnus Heunicke egészségügyi miniszter kedden a helyi járványügyi hatóságok állásfoglalására hivatkozva.

Dániában szeptember 10-én oldották fel az összes korlátozást (a magyarnál magasabb, 77 százalékos a két oltást kapottak száma), majd november elején bevezették a védettségi igazolványt, a múlt héten viszont a terjedés miatt ismét bevezették a korlátozások első sorozatát. Az országban kevesebb mint egy hónappal ezelőtt jelent meg az új mutáns.

Azóta ez a helyzet:

photo_camera Regisztrált új fertőzöttek száma egymillió lakosra vetítve Dániában

Keddi bejelentés szerint 24 óra alatt 13 558 fertőzöttet regisztráltak az 5,8 millió lakosú országban, egy nap alatt ilyen sok még soha nem volt. Közülük 500-an már másodszor kapták el a fertőzést. Dániában hihetetlenül felpörgették a tesztelést, és minden esetben megvizsgálták, hogy az omikron okozta-e már a fertőzést.

photo_camera Tesztek ezer főre vetítve Dániában és Magyarországon

Az országban az omikron terjedése miatt már korábban fokozták a korlátozásokat (bezárták a színházakat, a mozikat, a koncerttermeket, így járnak a vidámparkok, a kongresszusi termek és a múzeumok is), és igyekeztek felgyorsítani az oltási kampányt. (MTI)

Jonhson még kivár a briteknél

A brit kormány nem léptet érvénybe újabb korlátozásokat Angliában a karácsonyi időszakra, de azt továbbra sem lehet kizárni, hogy a későbbiekben szükség lehet ilyen intézkedésekre az omikron koronavírus-variáns megfékezése végett - mondta kedden Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson a Downing Street által kedd este közzétett videóüzenetében kijelentette: több dolog még mindig bizonytalan, köztük az, hogy az omikron vírusváltozat milyen súlyosságú megbetegedéseket okozhat. Bizonytalan, hogy a fertőzöttek milyen arányban szorulnak kórházi kezelésre, és az is, hogy milyen hatást gyakorol majd az oltási kampány, beleértve a harmadik, hatáserősítő oltási dózisok beadása - mondta a brit kormányfő.

photo_camera Regisztrált új fertőzöttek Nagy-Britanniában egymillió főre

Johnson kijelentette ugyanakkor: mindez azt is jelenti, hogy a kormány megítélése szerint nincs elégséges bizonyíték a szigorúbb intézkedések karácsony előtti bevezetésének alátámasztására.

Hozzátette: a kormány nagyon szoros figyelemmel követi az omikron terjedését, és szükség esetén kész cselekedni, ha a helyzet romlana. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.