Az illetékesség hiánya miatt más bíróság tárgyalhatja a Borkai Zsoltról szivárogtató „ördög ügyvédjének” az ügyét

bűnügy
2021 december 22., 16:55
comments 1

A Fővárosi Törvényszék közölte, hogy az illetékesség hiánya miatt más bíróság tárgyalhatja a Borkai Zsolt korrupciógyanús ügyeiről szivárogtató „ördög ügyvédjének” az ügyét.

A közleményben azt írták: a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) december 16-i végzésében megállapította az illetékességének hiányát a különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban, és az ügyet áttette a Szombathelyi Járásbírósághoz.

A döntés oka az, hogy a büntetőeljárásról szóló törvény alapján Magyarország határain kívül elkövetett bűncselekmény elbírálására az a bíróság illetékes, aminek az illetékességi területén a terhelt lakcíme, vagy tényleges tartózkodási helye található – írták.

A végzés nem végleges, azzal szemben fellebbezésre van lehetőség.

Az ügyben októberben emelt vádat az ügyészség, ami szerint az ügyvéd foglalkozású vádlott és társa különleges személyes adatokat tartalmazó, szexuális tartalmú fénykép- és videófelvételeket hozott nyilvánosságra az interneten.

Akkor a fővárosi főügyész közölte, hogy a vádirat lényege szerint az ügyvéd foglalkozású elsőrendű vádlott kérésére többszörösen büntetett társa 2019 szeptemberében az egyik internetes közösségi hálózaton létrehozott egy profilt, majd azon keresztül egy oldalt, aminek később Az ördög ügyvédje címet adta.

A másodrendű vádlott később ehhez a közösségi oldalhoz kapcsolódóan hirdetéseket is kért, amiket az ügyvédtől kapott bankkártyával fizetett ki.

A főügyész közleményében azt írta, az volt a vádlottak célja, hogy „az ezt követően nyilvánosságra hozott, szexuális tartalmú, kompromittáló felvételeket az internethasználók minél szélesebb körben megismerjék”.

A vádhatóság összesítése szerint az ügyvéd 9 ember arcképmását mint különleges személyes adatát és 6 ember „nemi életre vonatkozó” különleges személyes adatát kezelte jogosulatlanul, amivel jelentős érdeksérelmet okozott, a társa pedig szándékosan segítséget nyújtott neki ebben. Az ügyészi indítvány tárgyalás mellőzését javasolta, a jogászra pénzbüntetés kiszabását, többszörös visszaeső társára pedig felfüggesztett börtönbüntetést kért.

A fővárosi főügyész augusztus végén jelentette be, hogy azonosította a nyomozóhatóság „az ördög ügyvédjét”. A kommüniké megjelenése után Czeglédy Csaba ügyvéd, szombathelyi független önkormányzati képviselő – az ellenzék közös szombathelyi országgyűlésiképviselő-jelöltje – elismerte, hogy ő a gyanúsított, de azt mondta: nem ő áll Az ördög ügyvédje blog mögött.

Borkai Zsolt megválasztott, de a posztjáról november 8-án délutáni határidővel lemondott polgármester a Győri Közgyűlés alakuló ülésén a városháza dísztermében 2019. november 7-én.
photo_camera Borkai Zsolt megválasztott, de a posztjáról november 8-án délutáni határidővel lemondott polgármester a Győri Közgyűlés alakuló ülésén a városháza dísztermében 2019. november 7-én. Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Az ördög ügyvédje blog 2019-ben, az önkormányzati választások előtt Győr akkori fideszes polgármesteréről, Borkai Zsoltról tett közzé kompromittáló felvételeket. Brokai nyert, de később lemondott. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.