Bige László kérelmét elutasították, de még nem kell kifizetnie a milliárdos bírságot

2021 december 22., szerda 7:26
1

A Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította a Bige László érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek csoport azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét – tájékoztatta a Magyar Nemzet cikke szerint a Mediaworks Hírcentrumát a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), amely kedden kapta kézhez a bíróság határozatát.

A Fővárosi Törvényszék döntése nem jogerős, a cégcsoport nyolc napon belül fellebbezéssel élhet ellene a Kúriánál. Amennyiben fellebbeznek, a Kúria döntéséig nem kell megfizetniük azt a 11 milliárd forintos bírságot, amit még októberben szabott ki a versenyhivatal kartellezés miatt. A lap érdeklődésére a GVH azt is közölte, hogy Bige László cégcsoportja részéről eddig nem történt befizetés. Amennyiben a Nitrogénművek csoport él ezzel a lehetőséggel, a büntetést idén már biztosan nem utalja át.

A Világgazdaság az üggyel kapcsolatban pedig arra emlékeztetett: a GVH még október végén jelentette be, hogy a teljes hazai műtrágyapiacot érintő kartellt tárt fel, amely 2009 és 2016 nyara között zajlott. A 2017 őszén indult versenyfelügyeleti vizsgálat 11 cég ellen indult. Közülük bírságot végül nyolc kapott, amelyeket együtt rekordot jelentő 14,1 milliárd forintra szankcionáltak. A hivatal leginkább a hat, Bige László érdekeltségébe tartozó vállalatot találta sárosnak, mivel megállapításai szerint ezek szervezték a kartellt.

Bige László a sajtónyilatkozataiban tagadta a kartellezést.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt