Biztonságos, mint a trezor, de kényelmes, mint az ATM: bérelj te is automata széfet!

hirdetés
2021 december 22., 11:14
ad

Van az úgy, hogy az embernek – legyen akár természetes, akár jogi személy – szüksége van egy széfre. Egy biztonságos kis dobozra, ami földrengés- és betörésbiztos, védve van az elemi károktól – vízálló, tűzálló, tarthat benne értékpapírt, részvényt, kötvényt, fontos dokumentumokat, bizalmas adatokat tartalmazó pendrive-ot, családi ezüstöt, aranyat.

Van az úgy, igen. De nem feltétlenül az a legjobb döntés, hogy a vagyonát őrző ember vásárol egy széfet – otthonra.

Hogy miért felelőtlenség nagy mennyiségű készpénzt tartani otthon, már több cikkben átrágtuk. Talán azt hiszed, hogy a kávésdobozban vagy az ágyneműtartóban biztonságban van a pénzed – de törődj bele, hogy nincsen. Bármennyit töprengsz, a betörők jobban tudják, hogy mik a legjobb rejtekhelyek a lakásodban, és meg fogják találni. Az értékmegőrző fogalmát nem véletlenül találták ki, és ez a fogalom nem rokonértelmű az „otthon” szóval. Az otthoni értékmegőrzést csak a Kacsamesék Dagobert bácsi űzte életvitelszerűen, de ő is folyton a vagyonára leső Kasszafúrókkal harcolt. Hiányzik ez neked? Ha vannak olyan értéktárgyaid, amiket biztonságba helyeznél, ne az otthoni páncélszekrények piacán keresgélj!

A hét minden napján, a nap mind a 24 órájában

Az OTP Bank országszerte több mint 60 fiókban kínál széfbérletet, de automata széfszolgáltatást csak öt helyen vehetsz igénybe. Ezek közül kettő a fővárosban található – a Deák Ferenc utcai fiókban és a Váci úti BSR irodaház földszintjén –, a többi vidéken: Szekszárdon, Szentendrén és Szombathelyen. A széfek földrajzi vonzáskörzete változó nagyságú, de a bank tapasztalatai alapján az ügyfelek nyitottak arra, hogy a lakóhelyüktől távolabbi széfet béreljenek, ha az magasabb színvonalú, pl. automata szolgáltatást kínál.

Az automata széf fő előnye a rugalmasság. A használatához nincs szükséged a bank közreműködésére, és a nyitvatartási időt sem kell figyelembe venned: akkor férsz hozzá az értékeidhez, amikor csak akarsz. A hozzáférés kényelmének fontosságát nem érdemes alábecsülni: az OTP Bank tapasztalatai szerint az ügyfeleik kb. 30-40 százaléka nyitvatartási időn kívül használja az automata széfeket. Úgy tűnik, van igény a bárhol, bármikor elérhető értékmegőrzőkre.

Hogy bérelhetek saját széfet?

Ha neked is erre van igényed, semmi akadálya, hogy széfbérleti szerződést köss, ha elmúltál 18 éves, és nincs díjhátralékod az OTP Banknál. Összesen öt széfméret közül választhatsz (a legkisebb 5, a legnagyobb 18,5 centiméter magas), amiknek a bérleti díja havonta – mérettől függően – bruttó 5 248 - 10 495 forint. (2020 júliusa óta az OTP Banknál 3 hónapban minimalizálták a bérlési időt; ha ezután nem üríted ki a széfet és adod le a széfkártyát, a határozott idejű szerződést automatikusan egy hónappal meghosszabbítják.)

Szerződéskötéskor külön széfszámlát kapsz: ez szolgál a havi bérleti díj kiegyenlítésére és elszámolására, amiről minden hónapban kivonatot kapsz. Az alapdíjhoz tartozó biztosítás félmillió forintig fedezi a rekeszek tartalmát; ha ennél értékesebb tárgyakat akarsz tartani benne, a biztosítási keretet 1-2 millió forintra is növelheted.

A hozzáférés nincs túlbonyolítva: a bérleti szerződés megkötése után kapsz egy széfkártyát, amivel hétfőtől vasárnapig, 0-24 óráig felnyithatod a kis trezorodat, és bizonyos megkötésekkel azt teszel bele vagy veszel ki belőle, amit csak akarsz. Ha az automata széfeket választod, nagyjából annyira lesz nehéz használnod, mint a bankkártyádat: előveszed, PIN kód, és voilá: máris hozzáférhetsz a vagyonodhoz.

Kengurubébit ne tarts benne

Vannak megkötések, persze. Az automata széfekben elhelyezhető tárgyak tömege nem lehet több 20 kilogrammnál, és biztonsági okokból fegyvert, lőszert, bombát, élőlényt vagy lehallgató-berendezést sem tárolhatsz a széfben. Tiltólistás tétel továbbá minden, ami bármilyen módon egészségkárosító.

Ezekkel a feltételekkel együtt lehet élni; nyilván te se kengurubébit akarsz nevelni a széfben, egyhetes bejglivel, és petárdákkal az erszényében.

Találj, tájékozódj, tárolj!

Ha elhatároztad magad az automata széfbérlet mellett, és megfelelsz az eddig felsorolt feltételeknek, már nincs sok dolgod. Csak ellátogatsz az OTP Bank honlapjára, kiválasztod a Fiókkereső funkciót, beállítod a részletes keresést, kipipálod a széfszolgáltatást kínáló bankfiókokat – emlékeztető: Budapesten a Deák Ferenc utcában és a Váci úton, vidéken Szombathelyen, Szekszárdon és Szentendrén találsz automata széfszolgáltatást –, és kiválasztod a legszimpatikusabbat. Az ügyintézők készségesen tájékoztatnak a szerződési feltételek részleteiről.

Ugye, hogy nem bonyolult? Nincs más hátra: fogd az aranyérméidet, a bizalmas dokumentumaidat, vagy a nagymamától örökölt gyűrűt, és helyezd biztonságba mihamarabb! Mert bár Dagobert bácsi, a milliárdos kacsafigura csak Walt Disney fantáziájában és a tévében létezik, a Kasszafúrók a való életben is a vagyonodra lesnek, így az nagyobb biztonságban lesz egy páncélozott széfben, mint otthon.

(A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta. Az OTP Bank széfszolgáltatásáról, illetve az automata széfekkel felszerelt bankfiókokról a hivatalos honlapon tájékozódhatsz.)

A tájékoztatás nem teljes körű, ezért további részletekről és feltételekről kérjük, tájékozódj az OTP Bank fiókjaiban és honlapján közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.