Kazahsztánban óvodások játszottak el egy 1986-os koncepciós pert és kivégzést

oktatás
2021 december 22., 15:56
comments 3

Egy kazahsztáni óvodában a gyerekekkel eljátszattak egy jelenetet arról, hogy 1986-ban az akkori fővárosban, Almatiban szovjet katonák kivégeztek egy egyetemistát. A videón az látszik, hogy egy „sebesült” gyereket fegyveresek a főnök elé viszik, aki kiabál, majd gyorsított eljárásban elítéli a gyereket, az pedig elmond egy rövid beszédet, majd agyonlövik.

Az előadás Kazahsztán függetlenségének 30. évfordulójára készült, de az 1986. decemberi eseményekről szólt.

Mihail Gorbacsov szovjet főtitkár leváltotta a Kazah Kommunista Párt főtitkárát, a kazah Konyajevet, és a helyére az orosz származású Gennagyij Kolbint nevezte ki. December 16-19 között országszerte zavargások törtek ki, amit a KGB a Szovjet Hadsereggel együtt vert le.

Az almati Brezsnyev téren tüntetők közé szovjet fegyveresek lőttek, közel 200 ember meghalt, volt, akit rendes tárgyalás nélkül végeztek ki, köztük a 19 éves Kajrat Riszkulbekovot. A tüntetésen résztvevő egyetemi hallgatókat indok nélkül kirúgták az egyetemekről.

Pontosan öt évvel később Kazahsztán független lett. (Lenta)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.