Koronavírus-számok Magyarországon
Elhunytak
Kórházban
Fertőzöttek
Tesztek
Oltottak
A legújabb trendek

Oroszországban bejegyezték a MIR-19 nevű, SARS-CoV-2 elleni gyógyszert

2021 december 22., szerda 20:33
3

Az orosz egészségügyi minisztérium nyilvántartásba vette a MIR-19 nevű, a SARS-CoV-2 koronavírus okozta fertőzés elleni gyógyszert, amit az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) fejlesztett ki.

A SARS-CoV-2 új típusú koronavírussal szembeni „vírusellenes hatású kombinált gyógyszerkészítmény” a fertőzés megelőzésére és gyógyítására is szolgál, és az orron át vagy belégzés útján juttatható be a szervezetbe.

Nincsenek mellékhatások

A TASZSZ a minisztérium közleményére hivatkozva azt írta:

a gyógyszerrel elvégzett preklinikai vizsgálatok a koronavírus-terhelés egytizedére csökkenését mutatták, a gyógyszer biztonságosságát és hatékonyságát a klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy nincs káros hatása az emberi szervezetre, a célpont a vírus, ezért a betegeknél nem tapasztaltak mellékhatásokat.

A gyógyszert kórházban kezelt, enyhe vagy közepes lefolyású koronavírusos fertőzésben szenvedő betegeknél is vizsgálták. A készítmény a standard terápiához képest hatékonynak bizonyult.

Az új gyógyszerről publikáció jelent meg az Európai Allergia és Klinikai Immunológiai Akadémia (EAACI) Allergy című szakfolyóiratában.

Gyógyszertár Podolszkban 2021. november 12-én. Fotó: Jurij Kadobnov/AFP

Az április 11-én szabadalmaztatott gyógyszer klinikai tesztelése második szakaszának sikeres lezárásáról december 14-én számolt be Veronyika Szkvorcova, az FMBA vezetője, aki a készítményt önmagán is kipróbálta. Szkvorcova március 1-én arról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt, hogy a MIR-19 „közvetlen hatású koronavírus elleni készítményben” újonnan szabadalmaztatott molekulát alkalmaznak, aminek nincs analógja, és „mivel be kell bizonyítani, hogy biztonságos az emberekre nézve”, a tesztelés különösen nagy gonddal folyik.

A MIR az orosz „kis interferáló (közbelépő) RNS” kifejezés kezdőbetűiből álló rövidítés. A szabadalmat tíz szerző, köztük Szkvorcova – a volt egészségügyi miniszter – kapta meg.

„Kikapcsolja” a vírus replikációját

Az FMBA vezetője azt mondta:

a MIR-19 az emberre nézve ártalmatlan, nincs hatással az emberi genomra és immunitásra, de rendkívül hatékonyan „kikapcsolja” a vírus replikációját, és megakadályozza a koronavírusos fertőzés legsúlyosabb formáit, ideértve a tüdőgyulladás, az akut légzési distressz szindróma megelőzését.

Az FMBA márciusban közölte, hogy a gyógyszer a SARS-CoV-2 S fehérjéjére és más fehérjekomponenseire hat, és nem az antitestek aktiválása révén, hanem sejtszinten fejleszt ki immunitást. A sejtimmunitás Szkvorcova szerint akár 13-17 évig is eltarthat.

Az orosz egészségügyi tárca közleménye szerint a készítményt Szkvorcova megbízásából az FMBA Immunológiai Intézet Állami Kutatóközpontja fejlesztette ki. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt