A gázkereskedőknek megtiltják a közszolgáltatókkal kötött szerződések módosítását

2021 december 23., csütörtök 11:22
7

A tilalom csütörtöktől érvényes, és a veszélyhelyzet fennálltáig tart. A hvg.hu azt írja, hogy szerda este közzétett kormányrendelet szerint „a földgázkereskedelmi engedélyes közszolgáltatóval, közfeladatot ellátó jogi személlyel vagy távhőtermelővel kötött földgáz-kereskedelmi szerződését 2022. április 15. napjáig a közszolgáltató, a közfeladatot ellátó jogi személyvagy távhőtermelő hátrányára egyoldalúan nem módosíthatja, és nem mondhatja fel a veszélyhelyzet idején a földgázellátás folyamatos biztosítása érdekében”.

November végén írt Magyari Péter cikkében arról, hogy tucatnyi magyar város távhőszolgáltatója szembesült azzal, hogy a gázkereskedője árat akar emelni. Ezek már tavasszal megkötött szerződések, vagyis a kereskedők utólag akarnak módosítani, arra hivatkozva, hogy elképesztően felment a gáz ára tavasz óta, és ezt már nem bírják elviselni. A patthelyzetet elsőként Győrben oldották fel: a város nem engedett a kereskedő nyomásának.

A hvg azt is írja, hogy egy másik kormányrendelet „Észak-Magyarország villamosenergia ellátásbiztonságának biztosítása érdekében” ideiglenesen kijelölte az MVM-hez tartozó Mátrai Erőművet, hogy a detki csomóponton évente pontosan meghatározott villamosenergia mennyiséget tápláljon be a villamosenergia-rendszerbe. Egy ehhez kapcsolódó határozat alapján az illetékes minisztereknek kell gondoskodniuk „a tárgyévi villamosenergia-termelés mint rendszerbiztonsági szolgáltatás keretében megállapított ellentételezés kifizetésének teljesítéséről a jogosult villamosenergia-termelő részére”. Erre 45 milliárd forintot adnak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt