Orbán „idegengyűlölő és rasszista” megjegyzései botrányt kavartak Boszniában

POLITIKA
2021 december 23., 18:20
comments 22

Orbán Viktor a rendhagyó kormányinfóján többek között ezt találta mondani: „mindent megteszek annak érdekében, hogy meggyőzzem Európa nagy vezetőit arról, hogy ugyan a Balkán lehet, hogy tőlük messzebb van, mint Magyarországtól, de az ő biztonságuk szempontjából is kulcskérdés, hogy hogyan oldjuk meg egy olyan államnak a biztonságát, amelyben kétmillió muszlim él.”

Ha valakinek nem lett volna egyértelmű, Kovács Zoltán kormányszóvivő még utánaküldött egy tweetet, miszerint „a Boszniával kapcsolatos kihívás az, hogyan integráljon [az EU] egy országot 2 millió muszlimmal együtt”.

Az AP hírügynökség összefoglalója szerint e kijelentések nagyon éles reakciókat váltottak ki boszniai kormányzati és vallási vezetőkből. Husein Kavazovic főmufti Orbán „idegengyűlölő és rasszista” nyilatkozatáról beszélt, és hozzátette, hogy korábban „az ehhez hasonló fasiszta, náci, népirtó ideológiák” vezettek a holokauszthoz és más szörnyűségekhez.

Husein Kavazovic főmufti és Şefik Dzaferovic (jobbra) a srebrenicai mészárlás emlékművénél júliusban
photo_camera Husein Kavazovic főmufti és Şefik Dzaferovic (jobbra) a srebrenicai mészárlás emlékművénél júliusban Fotó: ELMAN OMIC/Anadolu Agency via AFP

Bosznia-Hercegovina hármas elnökségének bosnyák tagja, Şefik Dzaferovic a magyar miniszterelnök szavait „szégyenletesnek és gorombának” nevezte. „Nem kihívás integrálni 2 millió muszlimot az unióba, mivel európai őslakosok vagyunk, és mindig is itt éltünk.”

Több bosnyák párt Orbán szarajevói látogatásának lemondását követi.

Puskaporos hordóba nyúlt

Bosznia-Hercegovina lényegében két nagyobb és egy egészen apró (a bosnyák-horvát és szerb rész közé ékelődő) szövetségi területből áll, de még ezeken belül is 10 kantonból, amelyeknek elég nagy autonómiájuk van, és az államot három társelnök (meg az ENSZ-főképviselő) vezeti.

Az ország szétesésének réme most azért sejlik fel egyre határozottabban, mert a boszniai szerbek vezetője azzal fenyegetőzik, hogy kilépteti az ország felét az államszövetségből. Ennek hátteréről Magyari Péter írt részletesen november elején, december 11-én pedig hatalmas lépést tett Bosznia-Hercegovina szétszakítása felé a boszniai szerb köztársaság parlamentje: Milorad Dodik, a köztársaság vezetőjének pártja megszavazta a leválást a szövetségi állam intézményeiről.

Orbán Viktort fogadja Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagja Banja Lukában 2021. november 6-án
photo_camera Orbán Viktor kormányfőt fogadja Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagja Banja Lukában november 6-án Fotó: Fischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Ebbe a pattanásig feszült helyzetbe érkeznek Orbán Viktor mondatai, aki az utóbbi időben egyértelműen beleállt a konfliktusba, méghozzá a boszniai szerbek oldalán. A magyar kormány előre megmondta, hogy megvétóz minden esetleges szankciót a békeszerződést éppen felrúgni készülő Dodikék ellen, miközben százmillió eurós támogatást is küldenek a magyar adófizetők a boszniai szerbeknek.

Utóbbit ugyanezen a sajtótájékoztatón ismerte el Orbán, és azt is hozzátette: „A Balkánt nem lehet stabilizálni a szerbek nélkül, és a Balkánt nem lehet stabilizálni Bosznia-Hercegovina nélkül. Bosznia-Hercegovinát nem lehet stabilizálni a szerbeket megillető jogok helyreállítása nélkül. Ez a mi logikánk. A Balkánnak a kulcsa Szerbia, illetve a szerb nemzet.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.