A BioNTech-től beszedett adóbevételeknek hála Mainz végre visszafizetheti minden adósságát

járvány
2021 december 27., 16:27

A Pfizer/BioNTech vakcinája nem várt mellékhatással jár a német önkormányzatban, ahol a tudósok először kifejlesztették az oltóanyagot: Mainz városa három évtized után először válhat adósságmentessé a cég globális sikeréből származó adóbevételeknek köszönhetően.

A BioNTech sikere – aminek az alapítói, Uğur Şahin és Özlem Türeci a Pfizer gyógyszeripari óriással dolgoztak együtt a Comirnaty vakcina 2020-as kipróbálásán és legyártásán – megváltoztatta Mainz lehetőségeit.

A 2021-re várt 36 millió eurós költségvetési túlköltés helyett a város szenátusa idén télen 1,09 milliárd eurós költségvetési többletet jelentett be. A 2022-ben várható újabb 490,8 millió eurós többlettel a Mainz azt reméli, hogy egy éven belül kiegyenlíti a fennmaradó adósságát.

Épül a BioNTech új mainzi gyára december 1-én
photo_camera Épül a BioNTech új mainzi gyára december 1-én Fotó: Frank Rumpenhorst/dpa via AFP

A német adótitokra vonatkozó törvények miatt a BioNTech-et hivatalosan nem nevezték meg a pénzügyi fordulat okaként, de az első nyugaton engedélyezett vakcinát létrehozó cég meggazdagodása nem titok. Januártól szeptemberig a BioNTech 10,3 milliárd eurós adózás előtti nyereséget ért el, amiből 3,2 milliárd eurót fizetett adóként – igaz, a cégnek több telephelye van Németországban, és nem árulták el, hogy mely önkormányzatokhoz került a pénz.

Mainz most úgy döntött, hogy a váratlanul jó pénzügyi helyzetében csökkenti a társaságiadó-kulcsokat, remélve, hogy így további ipari, főleg biotechnológiai cégeket vonz oda. Ez a szomszédos városok és közgazdászok bírálatát váltotta ki.

Mainznak a vakcina előtti legfőbb ajándéka a világnak a nyomda volt, aminek feltalálója, Johannes Gutenberg 1440 körül a városban dolgozott ki egy mozgatható betűs nyomtatási módszert. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.