Az 1919-es amritszári mészárlást akarta megbosszulni a nyílpuskás férfi, aki karácsonykor behatolt a windsori kastély területére

bűnügy
2021 december 27., 15:51

Állítólag a brit gyarmati hadsereg több mint egy évszázaddal ezelőtti amritszári mészárlását akarta megbosszulni az a nyílpuskával felfegyverzett fiatal férfi, akit a karácsonyi hétvégén fogtak el II. Erzsébet királynő rezidenciája, a windsori kastély parkjában. Az illetőt elmekórtani felügyelet alá helyezték.

A The Sun közzétett egy videófelvételt, amin a lap meg nem erősített értesülése szerint maga a behatoló beszél, arcát felismerhetetlenné tévő maszkban és eltorzított hangon.

Az illető, akit a lap Jaswant Singh Chail néven azonosít, a Snapchat üzenetküldő alkalmazásra feltöltött videón elmondja, hogy merényletet fog megkísérelni „Erzsébet, a királyi család királynője” ellen, és ez bosszú lesz azokért, akik 1919-ben a Dzsallianvala Bagh-mészárlásban életüket vesztették.

A tömegbe lőttek

Dzsallianvala Bagh az északnyugat-indiai Amritszár város Aranytemplomának, a szikh felekezet legfőbb szentélyének parkja, ahol 1919. április 13-án a brit gyarmati hadsereg az indiai függetlenségi mozgalom vezetőinek őrizetbe vétele ellen tüntető tömegbe lőtt.

A vérengzésben korabeli hivatalos adatok szerint 379-en vesztették életüket, de a későbbi történészi becslések azt valószínűsítik, hogy a halálos áldozatok tényleges száma elérhette az 1500-at.

A Birodalom visszavág

A windsori kastélyparkban szombat délelőtt – a videóüzenet feltöltése után fél órával – vették őrizetbe a dél-angliai Southampton kikötővárosban élő 19 éves férfit, akinél a rendőrök egy számszeríjat találtak.

A videó készítője a Csillagok háborúja „sötét erőinek” egyik tagjaként azonosította magát, és közölte, hogy Jaswant Singh Chail az előző neve volt, a jelenlegi neve Darth Jones.

Elmebeteg lehet

A Scotland Yard csak annyit közölt, hogy vizsgál egy videót, ami a windsori kastélyparkban elfogott nyílpuskás behatolóhoz köthető.

A rendőrség eddig nem ismertette hivatalosan az őrizetes kilétét. A tájékoztatás szerint az illetőt először azzal a gyanúval vették őrizetbe, hogy birtokháborítást követett el egy védett intézmény területén, és támadófegyver volt nála.

A Scotland Yard későbbi beszámolója szerint időközben megvizsgálták a fiatal férfi elmeállapotát, és ennek eredményeként a vonatkozó mentálhigiénés törvény alapján elmekórtani megfigyelő intézményben helyezték el, ahol orvosi felügyelet alatt áll.

Ott volt a család

Az életének 96., uralkodásának 70. évében járó II. Erzsébet királynő az incidens idején a windsori kastélyban tartózkodott.

II. Erzsébet brit királynő december 23-án.
photo_camera II. Erzsébet brit királynő december 23-án. Fotó: Victoria Jones/AFP

Az uralkodó a karácsonyi ünnepeket az elmúlt évtizedekben rendszeresen kelet-angliai téli rezidenciáján, Sandringhamben töltötte, de idén a koronavírus-járvány miatti elővigyázatosság jegyében úgy döntött, hogy Windsorban marad.

A behatoló elfogásának időpontjában a királynő legalább 20 családtagja is a windsori rezidencián volt, köztük az uralkodó három fia, Károly trónörökös, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja.

A gyanúsított egy házilag gyártott kötéllétrán mászott át a kastélypark falán, de azonnal működésbe lépett a riasztórendszer, és a biztonságiak a térfigyelő kamerák képein is észrevették az illetőt, akit fegyveres rendőrök fogtak el pár perccel a behatolás után. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.