Megtiltották a tálibok a nőknek, hogy férfi kísérő nélkül utazzanak 72 kilométernél nagyobb távolságra

2021 december 27., hétfő 11:03
4

A tálib kormány erény- és erkölcstelenségügyi minisztériuma vasárnap hozott rendeletének értelmében az afgán nők csak akkor utazhatnak el 72 kilométernél nagyobb távolságra, ha egy felnőtt férfi családtagjuk is velük tart. Továbbá a járművek vezetői pedig nem szállíthatnak olyan nőket, akik nem takarják el az arcukat, a járműveken pedig zenét játszani is tilos.

Fotó: JAVED TANVEER/AFP

Ezzel a lépéssel tovább korlátozza a nők jogait az augusztus óta hatalmon lévő rezsim. Ebben a néhány hónapban bezárultak a lányok számára a középiskolák és a nők egy része sem mehet dolgozni. A Human Rights Watch nevű jogvédő szervezet a BBC-nek azt mondta, ez egy újabb lépés afelé, hogy a nőket rabként kezeljék, így ugyanis akkor sem tudnak elmenekülni, ha otthon bántalmazzák őket. Nem sokkal korábban a nőket eltiltották a filmekben való szerepléstől, az újságírónőknek pedig fejkendőt kell viselniük. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt