A bevándorlás helyett a családalapítást ösztönözné a lengyel kormány új népesedési stratégiája

2021 december 28., kedd 16:53
5

A magyar kormány jelszavaihoz nagyon hasonló célok mentén készül új népesedési stratégia elfogadására a lengyel kormány. Marlena Malag munkaügyi, családügyi és szociális miniszter szerint a céljuk az, hogy a bevándorlás segítése helyett családok támogatásával változtassanak a demográfiai tendenciákon. Lengyelországban az EU legtöbb keleti államához hasonlóan nagyon alacsony gyermekvállalási kedv.

Marlena Malag Fotó: By Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej CC BY 3.0

A miniszter a Polsat lengyel hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, az új stratégiát hamarosan elfogadják, de a konkrétumokkal nem volt túl bőkezű. Annyit árult el, hogy munkaügyi és lakhatási támogatásokkal is segítenék a lengyel családokat.

Felmérések szerint egyébként a fiatal lengyelek 95 százaléka szeretne családot alapítani, végül azonban kevesen vállalnak gyereket, még kevesebben kettőt vagy többet. A kormány szerint ezt kell minél könnyebbé tenni a számukra. (Notes from Poland)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt