Oroszországban elrendelték az ország legrégebbi emberi jogi szervezetének bezárását

2021 december 28., kedd 11:17

Az orosz legfelsőbb bíróság elrendelte az ország legrégebbi emberi jogi szervezetének, a Memorialnak a bezárását, ezt a Guardian vízválasztónak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök független gondolkodás elleni fellépésében.

Egy a Memorial Societyt támogató férfit fognak le a rendfenntartó erők tagjai az orosz Legfelsőbb Bíróság épülete előtt december 28-án Fotó: MIKHAIL VOSKRESENSKIY/Sputnik via AFP

A legfelsőbb bíróság a Memorial bezárását a sokat vitatott, „külföldi ügynökökre” vonatkozó törvény alapján rendelte el. Ez a törvény már több tucat, a kormánnyal szemben kritikus szervezetet és médiumot vett célba.

A Memorialt még a nyolcvanas évek végén alapították a Szovjetunió idején végrehajtott politikai elnyomások dokumentálására, hogy adatbázist hozzanak létre az áldozatokról. A Memorial később az oroszországi emberi jogok fontos szószólójává nőtte ki magát.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt