Oroszországban elrendelték az ország legrégebbi emberi jogi szervezetének bezárását

külföld
2021 december 28., 11:17

Az orosz legfelsőbb bíróság elrendelte az ország legrégebbi emberi jogi szervezetének, a Memorialnak a bezárását, ezt a Guardian vízválasztónak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök független gondolkodás elleni fellépésében.

photo_camera Egy a Memorial Societyt támogató férfit fognak le a rendfenntartó erők tagjai az orosz Legfelsőbb Bíróság épülete előtt december 28-án Fotó: MIKHAIL VOSKRESENSKIY/Sputnik via AFP

A legfelsőbb bíróság a Memorial bezárását a sokat vitatott, „külföldi ügynökökre” vonatkozó törvény alapján rendelte el. Ez a törvény már több tucat, a kormánnyal szemben kritikus szervezetet és médiumot vett célba.

A Memorialt még a nyolcvanas évek végén alapították a Szovjetunió idején végrehajtott politikai elnyomások dokumentálására, hogy adatbázist hozzanak létre az áldozatokról. A Memorial később az oroszországi emberi jogok fontos szószólójává nőtte ki magát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.