Koronavírus-számok Magyarországon 5/17/2022
Elhunytak 0 Σ 46 343
Kórházban 0 Σ 1 015
Fertőzöttek 0 Σ 1 909 948
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

Két adag Janssen nagyban segít megelőzni a kórházba kerülést akkor is, ha elkapjuk az omikront

2021 december 30., csütörtök 12:27

Egy dél-afrikai kutatás szerint két adag Janssen vakcina 85 százalékkal csökkentheti a kórházba kerülés kockázatát abban az esetben, ha elkapjuk a koronavírus omikron variánsát. A való életben végzett mérés eredményeit csütörtökön tették közzé, egyelőre preprint formában, vagyis még nem estek át külső ellenőrzésen.

A kutatásban 69 ezer egészségügyi dolgozó vett részt, akik 6-9 hónappal az első oltás után kapták meg a másodikat. Mivel a Janssen alapesetben egyadagos vakcina, itt a második tekinthető a megerősítő oltásnak. A biztató eredmények különösen fontosak Afrikában, ahol nagyban támaszkodnak erre az oltóanyagra. (Az európai járványközpont adatai szerint Magyarországon 90 ezren kaptak Janssent megerősítő oltásként, köztük vannak, akiket elsőre nem Janssennel oltottak.)

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az eddigi ismereteink alapján úgy tűnik, az omikron a korábbi variánsoknál hatékonyabban kerüli ki a vakcinák által biztosított antitestes védelmet, ezért hangsúlyozzák a ráadásdózis fontosságát.

Több kutatás arra utal, hogy az omikron enyhébb tüneteket okoz a deltánál, de egyelőre nem világos, hogy ez a vírus tulajdonságaiból fakad-e, vagy egyéb körülmények magyarázzák. Az viszont biztos, hogy az omikron minden korábbi variánsnál gyorsabban terjed. Az aggályok szerint még ha arányaiban kevesebb is a súlyos eset az omikronos fertőzöttek között, csupán nagy számuk miatt is túlterhelődhet az egészségügyi ellátórendszer. (Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt