Vakcinázkodásra biztatta honfitársait utolsó újévi köszöntőjében Áder János

belföld
2022 január 01., 06:23
comments 3

"Kívánom, hogy az új esztendőre ne csak megmaradjon, meg is erősödjön bennünk a tenni akarás, hogy ne győzzön le minket a fásultság, a beletörődés" – mondta a köztársasági elnök a közmédiában éjfél után. Áder János újévi köszöntőjében idézett a világhírű magyar pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály egyik írásából: "Az életünket élhetjük sakkbábuként, külső erők által irányítva, vagy kezünkbe is vehetjük a gyeplőt. Láthatjuk magunkat folyton áldozatként, de mennyivel más megelégedéssel elmerülni a munkában."

Az államfő hangsúlyozta, tavaly is sokan voltak, akik győzni tudtak a tehetetlenség, a csüggedés felett. Arról beszélt, hogy az év kezdetéhez sokaknak hozzátartozik a tiszta lap, "keressük az ünnepnapokat, rögzítjük a családi eseményeket, a fontos határidőket", a valóság azonban olykor átírja a terveket.

Az előttünk járó nemzedékek többször átéltek háborús időszakokat, amikor életük nem a maga természetes rendje szerint alakult, mondta, és párhuzamot vont: "Ma valahogy így vagyunk a világjárvánnyal, annak is immáron a második esztendejével." Áder szerint 2021 sok mindenben hasonlított 2020-hoz, a járvány hullámainak megfelelően jobb és rosszabb időszakok váltották egymást, de az volt az óriási különbség, hogy 2021-ben már rendelkezésre álltak a védekezéshez szükséges eszközök.

"Az oltások lehetővé tették, hogy életeket mentsünk, és kevesebb korlátozással tudjuk átvészelni a járványt" – mondta. Az újévi naptárban szerinte még nem látható, hogy melyik az a hónap, hét, nap, amikor "végre felszabadulunk a járvány nyomasztó, fenyegető terhe alól, de mindenki türelme, figyelme, kitartása kell ahhoz, hogy ez mielőbb megvalósuljon". Ugyanis "az új esztendőben is csak rajtunk múlik, hogy segítünk-e másokon. Elég, ha türelmesek vagyunk az emberfeletti teljesítményt nyújtó egészségügyi dolgozókkal. Ha észrevesszük azokat, akik a járvány nehézségeiben megfáradva segítségre szorulnak, ha támogatjuk a koronavírus árváit, ha maszkot hordunk, és ha beoltatjuk magunkat, hogy megvédjük szeretteinket is."

Az államfő beszédét Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista fordította jelnyelvre a siket és nagyothalló nézők számára, a megszokott pezsgős koccintás azonban ezúttal elmaradt.

Áder Jánosnak ez volt az utolsó újévi köszöntője köztársasági elnökként, mivel második mandátuma tavasszal lejár, utóda várhatóan Novák Katalin lesz. (MTI, keh.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.