Rohamrendőrök oszlattak fel Amszterdamban egy korlátozások elleni tüntetést

járvány
2022 január 02., 14:18
comments 3

Hogy megfékezzék az omikron-variáns terjedését, Hollandiában december közepétől ismét lezárások léptek életbe, emiatt január 2-án vasárnap Amszterdamban tüntetést tartottak. A tüntetést betiltották, ennek ellenére kétezren vettek részt rajta. A Rijksmuseum előtt összegyűlt tömeget végül rohamrendőrök oszlatták fel. A múzeum előtti tér kiürítését Femke Halsema amszterdami polgármester rendelte el.

photo_camera Tüntetők Amszterdamban 2022. január 2-án Fotó: PHIL NIJHUIS/AFP

Sajtójelentések szerint a legtöbb tüntető eleget tett a rendőrség hangosbeszélőn közölt felszólításának és elhagyta térséget, viszont tovább vonultak a közeli Vondelparkhoz.

photo_camera Fotó: PHIL NIJHUIS/AFP

A helyszínre több száz rohamrendőr érkezett, és készültségbe helyezték a vízágyúkat is, mert korábban több tüntetést is tartottak a lezárások ellen, a megmozdulások pedig néhány helyen erőszakba torkolltak.

photo_camera Rendőrök motoznak meg egy tüntetőt Amszterdamban 2022. január 2-án Fotó: PHIL NIJHUIS/AFP

A december közepén bevezetett korlátozások értelmében a nem alapvető fontosságú árucikkeket forgalmazó kereskedelmi egységek január közepéig zárva tartanak, kettőnél több ember pedig nem gyülekezhet köztereken. Az oktatási intézményeknek január 9-ig kell zárva tartaniuk, a kabinet január első hetében dönt arról, hogy ezután újraindulhat-e a jelenléti oktatás. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt