Rohamrendőrök oszlattak fel Amszterdamban egy korlátozások elleni tüntetést

járvány
2022 január 02., 14:18
comments 3

Hogy megfékezzék az omikron-variáns terjedését, Hollandiában december közepétől ismét lezárások léptek életbe, emiatt január 2-án vasárnap Amszterdamban tüntetést tartottak. A tüntetést betiltották, ennek ellenére kétezren vettek részt rajta. A Rijksmuseum előtt összegyűlt tömeget végül rohamrendőrök oszlatták fel. A múzeum előtti tér kiürítését Femke Halsema amszterdami polgármester rendelte el.

photo_camera Tüntetők Amszterdamban 2022. január 2-án Fotó: PHIL NIJHUIS/AFP

Sajtójelentések szerint a legtöbb tüntető eleget tett a rendőrség hangosbeszélőn közölt felszólításának és elhagyta térséget, viszont tovább vonultak a közeli Vondelparkhoz.

photo_camera Fotó: PHIL NIJHUIS/AFP

A helyszínre több száz rohamrendőr érkezett, és készültségbe helyezték a vízágyúkat is, mert korábban több tüntetést is tartottak a lezárások ellen, a megmozdulások pedig néhány helyen erőszakba torkolltak.

photo_camera Rendőrök motoznak meg egy tüntetőt Amszterdamban 2022. január 2-án Fotó: PHIL NIJHUIS/AFP

A december közepén bevezetett korlátozások értelmében a nem alapvető fontosságú árucikkeket forgalmazó kereskedelmi egységek január közepéig zárva tartanak, kettőnél több ember pedig nem gyülekezhet köztereken. Az oktatási intézményeknek január 9-ig kell zárva tartaniuk, a kabinet január első hetében dönt arról, hogy ezután újraindulhat-e a jelenléti oktatás. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.