Befejezetlen épületeit kell lerombolnia a hatalmas adósságot görgető, csődközelben lévő kínai ingatlanóriásnak

külföld
2022 január 03., 18:31
comments 3

A hongkongi tőzsdén hétfőn felfüggesztették a kereskedést a kínai ingatlanfejlesztő óriásvállalat, az Evergrande Group részvényeivel – írja a Bloomberg. A kínai média pár nappal korábban pedig arról számolt be, hogy az eladósodott ingatlanfejlesztő kénytelen lerombolni hajdani lakóingatlan-projektjének már álló házait.

Az Evergrande sorsa szeptember óta foglalkoztatja Kína és a világ gazdasági elemzőit: a hatalmas, 300 milliárd dolláros (a 2020-as magyar nemzeti össztermék csaknem kétszerese) adósságállományt görgető óriáscég fizetésképtelenné válása óta leginkább az a kérdés, hogy Peking mennyire tudja majd irányítása alatt tartani az összeomlást, és hogy a hatalmas cég bedőlése mekkora sebeket ejthet a kínai (és persze a világ-) gazdaság egészén. A vállalat hónapok óta gondban volt a törlesztőrészletek kifizetésével, és a Fitch hitelminősítő decemberben hivatalosan is kimondta a részleges csődöt.

photo_camera Fotó: NOEL CELIS/AFP

A Financial Times összefoglalója alapján a pekingi vezetés továbbra is a puha földet érésben bízik, és jelenleg is zajlik a vállalat adósságállományának átstrukturálása. Az Evergrande helyzete két szempontból is rendkívül kényes lehet a kínai vezetés számára: egyrészt a vállalatba sok tízezer kisbefektető szállt be, úgyhogy az összeomlás maga alá temetné sok család megtakarítását. Ehhez kapcsolódik, hogy a cég rengeteg beszállító és alkalmazott felé is tartozik, úgyhogy könnyen szektorokon túlnyúló hatása is lehet a csődnek. Másrészt a vállalat több mint egymillió kínai lakásvásárlónak ígért ingatlanokat, akik közül sokan komoly előleget is fizettek már.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.