A kínai gazdasági csoda csalta életveszélyes csapdába Pekinget

külföld
2021 október 09., 08:00

Hetek óta izgatottan figyeli a világ, hogy mi lesz egy korábban leginkább csak az ázsiai gazdasági szaksajtót követők számára ismerős kínai cég sorsa: az Evergrande Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztő óriásvállalata, és nagy bajban van. A 305 milliárd dolláros adósságot görgető vállalat képtelen törleszteni a lejáró tartozásait, és szinte biztos, hogy hamarosan valahogy padlót fog. A kérdés ezért elsősorban az, hogy ezt az összeomlást mennyire tudja majd kontroll alatt tartani Peking, és milyen járulékos veszteségei lesznek a zuhanásnak.

Szeptember közepén írtunk először hosszabban az Evergrande helyzetéről, és a lényegi kérdések azóta sem dőltek el: bár vannak hírek arról, hogy a vállalat portfóliójának egy részét felvásárolhatják, és naponta bukkannak fel különféle, hol optimistább, hol pesszimistább bejelentések, azt még mindig nem látni, hogy mi lesz az Evergrande sorsa. Azt azonban egyre több elemző gondolja, hogy az ingatlanos óriásvállalat bukása korszakhatárt jelenthet a kínai gazdaság számára.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.