A kínai gazdasági csoda csalta életveszélyes csapdába Pekinget

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2021 október 9., 8:00

Hetek óta izgatottan figyeli a világ, hogy mi lesz egy korábban leginkább csak az ázsiai gazdasági szaksajtót követők számára ismerős kínai cég sorsa: az Evergrande Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztő óriásvállalata, és nagy bajban van. A 305 milliárd dolláros adósságot görgető vállalat képtelen törleszteni a lejáró tartozásait, és szinte biztos, hogy hamarosan valahogy padlót fog. A kérdés ezért elsősorban az, hogy ezt az összeomlást mennyire tudja majd kontroll alatt tartani Peking, és milyen járulékos veszteségei lesznek a zuhanásnak.

Szeptember közepén írtunk először hosszabban az Evergrande helyzetéről, és a lényegi kérdések azóta sem dőltek el: bár vannak hírek arról, hogy a vállalat portfóliójának egy részét felvásárolhatják, és naponta bukkannak fel különféle, hol optimistább, hol pesszimistább bejelentések, azt még mindig nem látni, hogy mi lesz az Evergrande sorsa. Azt azonban egyre több elemző gondolja, hogy az ingatlanos óriásvállalat bukása korszakhatárt jelenthet a kínai gazdaság számára.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt