Az Apple lett a világ első 3 billió dollárt érő vállalata

január 4., kedd 5:41

Az amerikai technológiai óriáscég lett az első a világon, melynek tőzsdei értéke átlépte a 3 billió dollárt (angolul trillion, melynek használata nyelvterületenként eltérő lehet, de itt ezermilliárdot értenek rajta). Mint a BBC megjegyzi, a vállalat részvényeinek értéke 5800 százalékkal nőtt azóta, hogy Steve Jobs 2007-ben bemutatta az első iPhone-t.

A hétfői kereskedés során történt meg a történelmi határátlépés, hogy aztán a tőzsdék zárására az Apple becsült összértéke megint egy kicsivel visszacsússzon a 3 billió dolláros határ alá.

Tim Cook 2021 szeptemberében Fotó: HANDOUT/AFP

A cikk megjegyzi, hogy az Apple a koronavírus-járvány egyik nagy nyertese volt, hiszen a lezárások során megnőtt a különféle elektronikai eszközök iránti kereslet.

Egyelőre azt sem látni, hogy mi vethetne véget az Apple szárnyalásának, hiszen a vállalatnak mindössze 16 hónap kellett ahhoz, hogy a kétbillió dolláros határt átlépve elérje a 3 billiós lépcsőt. 2018 augusztusában amúgy szintén az Apple volt az első cég, amelyik átlépte az ezermilliárd dolláros határt.

Ugyan még mindig az iPhone-okból származik az Apple bevételének nagyobbik része, de a tabletek és a számítógépek mellett egyre nagyobb jelentősége van a szoftvereknek, illetve a különféle szolgáltatásoknak, zenei és filmes stream-oldalaknak vagy például a fitnesz-programjuknak. Elemzők szerint az Apple mostani értékelésében már ott van az is, hogy a körülötte körül kialakuló szolgáltatószektort tartják sokra a befektetők.

Augusztusban Tim Cook, a vállalat vezérigazgatója több mint ötmillió részvényt kapott a cégtől, mivel 10 éve vezette a vállalatot. Azóta kiderült, hogy ezek többségét Cook eladta, több mint 750 millió dollárért.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt