Belgium a beoltottaknak lazít a karanténszabályokon

járvány
2022 január 04., 20:51
comments 2

Belgium január 10-től eltörli a karantént a koronavírus ellen teljesen beoltott, azaz a legalább két oltással rendelkezők esetében akkor is, ha fertőzöttekkel érintkeztek, emellett 10 napról 7 napra csökkenti a fertőzöttek karanténkötelezettségét – írta meg a La Libre Belgique.

A francia nyelvű napilap beszámolója szerint Belgium szövetségi és regionális kormányzatainak egészségügyi miniszterei megegyeztek, hogy azoknak, akik az elmúlt öt hónap alatt 2. vagy 3. adag koronavírus elleni oltást kaptak, még akkor sem kell karanténba vonulniuk, ha bizonyítottan koronavírussal fertőzött emberrel érintkeztek.

Azoknak, akik még nem kapták meg az emlékeztető oltást, a 2. oltásuk óta pedig több mint öt hónap telt el, legalább 3 napos önkéntes karanténba kell vonulniuk, ha kontaktszemélyek. A fertőzötteknek pedig a 7 napos karanténkötelezettség letelte után koronavírus-tesztet kell végezniük, mielőtt elhagyják otthonukat.

A lakosság 77,3 százaléka szétoltva

Az illetékes belga közegészségügyi intézet friss adatai szerint amióta Belgium 2020 decemberében elkezdte az oltási kampányát, a lakosság 77,3 százaléka szerzett teljes védettséget a koronavírus ellen. A 11,56 millió lakosú országban eddig 8 910 139 ember kapta meg legalább az 1. oltást, közülük 8 799 575-en a második adagot is megkapták. Emlékeztető oltást több mint 4,3 millió ember kapott Belgiumban.

Több a fertőzött, kevesebb a halott

Az intézet tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben megkettőződött, 7490-ről 14992-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek napi száma Belgiumban. Ugyanebben az időszakban naponta átlagosan 24 ember halt meg a vírusfertőzés miatt, ami 34 százalékos csökkenést jelent az előző 7 napos időszakhoz képest.

Kórházba naponta átlagosan 156 embert szállítottak a fertőzés miatt, az adat 15 százalékos növekedést jelez. A belga kórházakban most 1866 embert ápolnak, közülük 520-an vannak intenzív osztályon koronavírus-fertőzés miatt.

A járvány kezdete óta 2 133 284 fertőzöttet jelentettek, és 28 385 haláleset köthető a koronavírus-fertőzéshez Belgiumban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.