Kiborultak az ausztrálok, hogy Djoković oltás nélkül is beutazhat

járvány
2022 január 05., 07:33
comments 11

Elég sok ausztrál elég dühösen reagált a hírre, hogy a címvédő Novak Djoković végül oltás nélkül is beutazhat az országba, hogy elindulhasson az Austral Open grand slam viadalon.

A torna szabályai szerint minden résztvevőnek - versenyzőnek és személyzetnek - kötelező beoltatnia magát, de egy független testület adhat orvosi alapon felmentést. Hogyhogy nem, Djoković megkapta a felmentést. Hogy miért, azt nem hozta nyilvánosságra, de az ausztrál ABC tévétársaság értesülései szerint két, egymástól független panel is jogosnak találta a kérvényét. A két panel nem tudta a kérvényező nevét, életkorát, vagy származási országát, tehát elvben előítéletektől mentesen dönthettek. "Novak nem azért jöhet játszani az Ausztrál Nyílt Bajnokságra, mert ő a legnagyobb teniszsztár. Azért jöhet, mert ebben az eljárásban bizonyítani tudta, hogy a mindenkire érvényes szabályok alapján jogosult a belépésre" - kommentálta a döntést Jaala Pulford, a tornának helyt adó Victoria állam egyik minisztere.

A kedélyeket ez nem csillapította le az országban, ahol a jelenleg érvényes korlátozások sokak számára még azt is lehetetlenné teszik, hogy egyáltalán az országon belül utazhassanak. "Nem érdekel, hogy milyen jó teniszező. Ha visszautasítja az oltást, nem szabadna beengedni" - írta a Twitteren Stephen Parnis orvos. Az ausztrál teniszező, Alex de Minaur a sajtótájékoztatóján "nagyon érdekesnek" nevezte a döntést, a brit Jamie Murray pedig úgy vélte, hogy ha ő kért volna mentességet, nem kapta volna meg. "Azért gratulálok neki, hogy megkapta az engedélyt" - tette hozzá.

Maga Djoković az Instagramján annyival kommentálta a történteket, hogy "készen állok rá, hogy teniszt éljek és lélegezzek a következő néhány hétben". (Via BBC, ABC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.