82 évesen meghalt Peter Bogdanovich, aki csodálatos filmeket rendezett az előző évezred utolsó évtizedeiben

GYÁSZ
2022 január 06., 20:29

Peter Bogdanovich csütörtök reggel halt meg Los Angeles-i otthonában.

Az 1939-ben Kingstonban született, szerb származású Bogdanovich színésznek készült, az ötvenes években televíziós darabokban, off-Broadway produkciókban szerepelt. 1967-ben készítette első, kis költségvetésű filmjét egy kiöregedett horrorsztárról, bemutatkozását némely kritikusok Orson Welleséhez hasonlították az MTI szerint.

1971-ben fekete-fehérben forgatta Az utolsó mozielőadás című kultfilmet Cybill Shepherddel, Timothy Bottomsszal és Jeff Bridgesszel, amely nyolc Oscar-jelölést kapott, ebből két mellékszereplőit megnyert. Ezután csinálta meg Barbra Streisanddal és Ryan O'Neallel a Mi van, doki? című vígjátékot, majd a Papírholdat, amelyért a 10 éves Tatum O'Neal kapott Oscar-díjat.

Ez a három filmje vitán felül csodálatos volt, kettő közülük nagyon szép, a közbülső pedig fergetegesen vicces.

Ezután azonban másfél évtizeden át nem sokra jutott, súlyos magánéleti válságokkal küszködött, viszont 1985-ben a Cherrel készített Maszkkal ismét sikeres lett.

Pályafutása utolsó szakaszában főleg televíziós produkciókban dolgozott rendezőként és színészként. Szerepelt a Maffiózók és a Szóljatok a köpcösnek! című sorozatokban is.

photo_camera Fotó: GABRIEL BOUYS/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.