Djokovic elhagyta a repülőteret, beköltözött egy karanténhotelbe és fellebbez

sport
2022 január 06., 06:07
comments 6

Magyar idő szerint csütörtökön hajnalban elhagyta a melbourne-i repteret az ott 8 órán át feltartóztatott világelső teniszező, a szerb Novak Djokovics, és egyelőre egy karaténhelyszínnek használt külvárosi szállóba költözött. A jövő héten kezdődő ausztrál nyílt bajnokságra érkező Djokovic ügyvédei azonnal fellebbezést nyújtottak be, hogy az országba belépni nem engedett sportolót ne utasítsák ki az országból 24 órán belül.

Novak Djokovic repülőgépe eredetileg szerdán, helyi idő szerint 11:30-kor szállt le Melbourne-ben, az Ausztrál Open helyszínén, de a sportolót vízumproblémák miatt nem engedték tovább. Aztán félnapos várakoztatás után közölték vele, nem léphet be az országba. Nem találták ugyanis meggyőzőnek azokat az orvosi papírokat, amik igazolják, hogy miért nincs beoltva a koronavírus ellen a szerb sportoló.

Djokovic oltásellenessége közismert, az ausztrál szabályok ugyanakkor nagyon szigorúak. Alapvetően csak oltottak léphetnek be az országba, orvosi papírokkal lehet kiharcolni, hogy ettől eltekintsenek. Djokovic a torna szervezőitől korábban megkapta az előzetes felmentést, ami már akkor nagy felháborodást keltett az országban. Ám a határon nem találták rendben az igazolásait.

Az ügyéből szerdáról csütörtökre nemzetközi diplomáciai ügy lett, Aleksandar Vucic populista szerb elnök ugyanis bántalmazásnak és zaklatásnak nevezte, amit az ausztrál hatóságok Djokoviccsal művelnek.

“Megmondtam a mi Novakunknak, hogy egész Szerbia mellette áll, és hogy a hivatalos szerveink mindent megtesznek, hogy azonnal érjen véget a világ legjobb teniszezőjének zaklatása”

- írta közleményében a szerb elnök. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök ezt visszautasította, mondván, az ausztrál határokon mindenkire egyformán érvényes szabályok vannak érvényben, a sportoló pedig nem tudta megfelelően bizonyítani, hogy orvosilag jogosult az oltottság alóli mentességre.

Djokovic állítólag arra hivatkozott, hogy 2020 nyarán átesett a fertőzésen. Az eset egyébként emlékezetes volt, hiszen a járványszkeptikus sportoló az általa szervezett, Adria Tour nevű, semmiféle biztonsági rendszabályt be nem tartó bemutató tornasorozaton fertőződött meg a feleségével együtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.