Felnőtt ember végigcsinálja, amit elkezdett, pláne akkor, ha bosszúszomjas nyugdíjasok biztatják, akiknek komplett fegyverraktáruk van

FILM
2022 január 06., 20:19

Kicsit kiestem a szerepemből, amikor Doma, a minden hájjal megkent bűnöző felszállt a 112-es buszra, hogy meglátogassa a nagymamáját a lakótelepen. A szerepem az volt, hogy néző legyek, és átéljem Az unoka című film történetét és esztétikáját egyaránt. Ebből zökkentett ki az utazás az Ikarus típusú ósdi járművön, és nem is azért, mert a Thomán István utca és a Bosnyák tér között tudomásom szerint korszerűbb konstrukciók közlekednek.

Hanem azért, mert mint az némely korábbi jelenetekből kitűnt, Doma, a minden hájjal megkent bűnöző egyébként színvonalas személygépkocsival rendelkezik, tehát azzal is megközelíthette volna a nagymamáját. És ha el akarta volna kerülni, hogy a nagymamája tudomást szerezzen róla, hogy munkanélküli mivolta ellenére luxusra is futja neki, akkor leparkolhatott volna néhány utcával arrébb. Vagy ha ott kellett hagynia az autót a barátnő-tettestársnak valamilyen ismeretlen okból, mehetett volna taxival, mivel volt mit a tejbe aprítania.

A fenti gondolatmenet kibontását azért nem érzem szimpla szőrszálhasogatásnak és bárgyú okoskodásnak, mert eleve is jellemző Deák Kristóf első egész estés művére a bicebócaság és a felemásság. Az Oscar-díjas Mindenki című kisfilm – amelyet mindenki látott néhány évvel ezelőtt – alkotója mintha nem tudta volna pontosan eldönteni, hogy milyen műfajú művet óhajt készíteni.

photo_camera Blahó Gergely Fotó: Forum Hungary

Nem kis részben a szóban forgó Oscarra építve jelentős hírverés bontakozott ki Az unoka körül a premier előtt, és a trailerekből-teaserekből úgy tűnt, hogy egyfajta thriller kerülhet terítékre magyarosan fűszerezve, ám az eredmény másmilyen lett. Zákonyi S. Tamás producer mondta is régebben, hogy a film „merész módon nem egy műfajra épít, nem mondtuk ki, hogy ez tisztán egy thriller, krimi, fekete komédia vagy dráma”, ezt azonban a megnézés előtt nem olvastam, csak utána, így közben azon is törnöm kellett a fejemet, hogy súlyos hiba-e, hogy a fontos jelenetsorok egy része önnön paródiájának tűnik, vagy szándékos. Amennyiben utóbbi a jó megoldás, az is probléma szerintem, lévén, hogy lehetetlen minden néző fejébe megoldókulcsokat ültetni be.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.