Holttestekkel teli autót parkoltak egy mexikói kormányzati épület elé

külföld
2022 január 06., 20:35
comments 3

Holttestekkel teli autó parkolt a közép-mexikói Zacatecas állam kormányzati palotája előtt - közölte csütörtökön David Monreal helyi kormányzó.

Az autót a kora reggeli órákban állították az épület elé, a sofőr pedig elmenekült a helyszínről - mondta el Monreal.

Bár a kormányzó nem említett számot, a helyi sajtó hat holttestről számolt be.

A bűntett hátterét homály fedi, ugyanakkor a közép-mexikói államban a Sinaloa és a Jalisco Új Generáció kábítószer-kartell háborúzik egymással. Mexikón belül Zacatecason keresztül szállítják ugyanis azoknak a kábítószereknek a zömét, amiket később az Egyesült Államokba csempésznek.

link Forrás

Mexikó mintegy 15 éve szenved a kartellek és a biztonsági erők erőszakjától. Mióta az akkori elnök, Felipe Calderón 2006-ban katonai eszközökkel próbált véget vetni a kábítószeres bűnözésnek, az erőszakhullám nagyjából 350 ezer áldozatot követelt, további 96 ezer embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

Mexikóban ma számos, nagy befolyással rendelkező kartell és bűnszervezet aktív, ezek gyakran korrupt politikusokkal és biztonságiakkal állnak kapcsolatban.

Andrés Manuel López Obrador jelenlegi mexikói elnök csütörtökön ismertette az előzetes bűnügyi statisztikát, miszerint tavaly a gyilkosságok száma négy százalékkal, 33 410-re csökkent 2020-hoz képest. Ez nagyjából 92 gyilkosságnak felel meg naponta. A legtöbb gyilkosság az országban büntetlen marad. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.