Lenintől nyúlhatta Rákosi azt “az ország előre megy, nem hátra” fordulatot, ami az Orbán-kormány legújabb kampányszlogenje

POLITIKA
január 6., 11:30
comments 13
photo_camera Fotó: B MOHACSI (MOHAXI)/A

Ma, csütörtökön írtuk meg Tordai Bence képviselő FB-posztja alapján, hogy „az ország előre megy, nem hátra” fordulatot Rákosi Mátyás dobta be először a magyar politikában, egy 1946 áprilisában a MÁVAG gyárában államminiszterként elmondott beszédében. Rákosi ekkor mondta azt, hogy

„A magyar nép előre akar menni, és nem hátra.”

Rövidesen azt is megtudtam egy történész olvasótól, hogy Rákosi honnan nyúlhatta ezt a fordulatot, ami egyben magyarázatul szolgálhat arra is, hogy a XX.-XXI. században miért csak balos vagy egyenesen kommunista európai politikusok - Tony Blair és Erich Honecker - használták ugyanezt szlogenként.

Vlagyimir Iljics Lenin összegyűjtött műveinek negyedik kötetében olvasható egy 1922-es interjú, amit a Manchester Guardian című brit lap újságírója készített Leninnel. A bolsevik vezér az interjúban egy helyen azt magyarázza, hogy a szocializmushoz, majd a kommunizmushoz első lépésként az államkapitalizmuson át is vezethet út, már amennyiben az állam a bolsevikok kezében van. És - mint magyarázza - a Szovjetunióban akkoriban éppen ez a helyzet.

A szovjet államkapitalizmus aktuális gazdasági helyzetét, vagyis a hosszú polgárháború után lassan beinduló iparukat bemutatva mondta azt Lenin, hogy „Oroszország előre megy, nem hátra”. Egyből hozzátéve, hogy „lassan és szakaszosan”. Az eredetiben:

„Россия идет вперед, а не назад, хотя, повторяю, очень медленно и с перерывами.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt