Repedezik a politikai konszenzus az osztrákok kötelző covid-oltásával kapcsolatban

január 6., csütörtök 18:31

Ausztriában február 1-től vezetnék be a kötelező koronavírus-oltást a 14 év felettiek számára, ám az omikron miatt meginogni látszik a döntést övező politikai konszenzus.

Gerald Gartlehner epidemológus a héten azt nyilatkozta, az omikron miatt újra kell gondolni a kötelező oltás szükségességét, mert az omikron annyira gyorsan terjed, hogy hamarosan valószínűleg a lakosság akkora része szerez immunitást, mint a korábbi hullámok alatt egyszer sem.

Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter egy karácsony utáni interjúban hintette el, hogy újra kell gondolni a kötelező oltást, ha az adatok nem támasztják kellőképpen alá, hogy a jelenlegi vakcinák az omikron ellen is hatásosak.

Hans Peter Doskozil, Burgenland tartományi elöljárója pedig azt mondta, szövetségi szinten repedezni látszik a kötelező oltás pártközi támogatottsága, nem csak az omirkon miatt, hanem mert adminisztatív díjak megfizetésével ki lehet bújni a kötelezettség alól. A politikus további megbeszélésekre számít, mielőtt végleges döntést hoznának a dologról.

A koalíciós kormány viszont egyelőre kitart a törvénytervezet mellett, amelynek elfogadásához egyszerű többségre van szükség az alsó- és a felsőház egészségügyi bizottságaiban.

A törvény kriktikusai szerint a jogszabály betartatása sok jogi és logisztikai akadályba ütközik majd, mert az oltatlanok felkutatásához több adatbázist kell egyesíteni. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt