Repedezik a politikai konszenzus az osztrákok kötelző covid-oltásával kapcsolatban

koronavírus
2022 január 06., 18:31

Ausztriában február 1-től vezetnék be a kötelező koronavírus-oltást a 14 év felettiek számára, ám az omikron miatt meginogni látszik a döntést övező politikai konszenzus.

Gerald Gartlehner epidemológus a héten azt nyilatkozta, az omikron miatt újra kell gondolni a kötelező oltás szükségességét, mert az omikron annyira gyorsan terjed, hogy hamarosan valószínűleg a lakosság akkora része szerez immunitást, mint a korábbi hullámok alatt egyszer sem.

Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter egy karácsony utáni interjúban hintette el, hogy újra kell gondolni a kötelező oltást, ha az adatok nem támasztják kellőképpen alá, hogy a jelenlegi vakcinák az omikron ellen is hatásosak.

Hans Peter Doskozil, Burgenland tartományi elöljárója pedig azt mondta, szövetségi szinten repedezni látszik a kötelező oltás pártközi támogatottsága, nem csak az omirkon miatt, hanem mert adminisztatív díjak megfizetésével ki lehet bújni a kötelezettség alól. A politikus további megbeszélésekre számít, mielőtt végleges döntést hoznának a dologról.

A koalíciós kormány viszont egyelőre kitart a törvénytervezet mellett, amelynek elfogadásához egyszerű többségre van szükség az alsó- és a felsőház egészségügyi bizottságaiban.

A törvény kriktikusai szerint a jogszabály betartatása sok jogi és logisztikai akadályba ütközik majd, mert az oltatlanok felkutatásához több adatbázist kell egyesíteni. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.