Volt némi szélsőjobbos szervezkedés a capitoliumi zavargások évfordulójára

külföld
2022 január 06., 19:27
comments 4

A New York Times vizsgálódása alapján volt némi szervezkedés az amerikai szélsőjobboldali csoportokban a közösségi médiában - a Facebook és a Twitter mellett a direkt az ilyen csoportokra célzó Gaben és Gettrön is -, de a felhívások nem igazán hoztak lázba senkit. Trump egykori kampányembere, Matt Braynard például hiába szólított arra a Gaben, január 6-át "Amerika Tienanmen terének" nevezve, hogy a mai évfordulón "parttól partig" tartsanak virrasztásokat "a hazugság" jelzésére, posztját csupán 71-en lájkolták, és csak 21-en osztották meg.

A Proud Boys az egyik legagresszívabb az amerikai szélsőjobboldal milíciái között, itt még Trump elnöksége idején, de már a választási veresége után masíroznak Washingtonban, 2020. december 12-én.
photo_camera A Proud Boys az egyik legagresszívabb az amerikai szélsőjobboldal milíciái között, itt még Trump elnöksége idején, de már a választási veresége után masíroznak Washingtonban, 2020. december 12-én. Fotó: JOSE LUIS MAGANA/AFP

A posztokban az erőszakra buzdítás helyett elsősorban a történeti revizionizmus uralkodott, a zavargókat hősként és mártírként ábrázolva.

A közösségben a paranoia is eluralkodott. Arra a kevesek lelkesedését kiváltó ötletre, hogy tartsanak évfordulós tüntetést Washingtonban, a január 6-i zavargásokban szerepet vállaló egyik legmilitánsabb csoport, a Proud Boys egyik ohiói tagja azt felelte, hogy "maradjatok távol Washingtontól, az csapda. Szövetségi ügynökök lesznek mindenfelé álruhában, alig várva, hogy letartóztassanak bárkit, aki felbukkan".

Ha lesznek is szélsőjobbos megemlékezések, azokat a fővárostól távol, otthonaik közelében tarthatják, és a visszajelzések alapján csak kevesek felbukkanása várható.

A Times elemzése szerint a nagy szélsőjobboldali megmozdulás elmaradásának egyik lehetséges oka, hogy a legagresszívebb tagjaik nagy részét kitiltották a valóban sokakat elérő közösségi platformokról, így csak a már emlegetett obskúrus szélsőjobbos játszóterek maradtak nekik, mint a Gab. Másrészt azzal, hogy már nem Trump az elnök, a nagypolitika iránti érdeklődésük is alábbhagyott, ahelyett inkább a helyi szervezkedésre koncentrálnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.