A globális bitcoin-bányászatot is érzékenyen érintették a kazah összecsapások

külföld
2022 január 7., 6:27

Érezhetően visszaesett a héten a bitcoin-termelésre fordított számítógépes kapacitás a világban, miután Kazahsztánban rendszerellenes tüntetések robbantak ki, ami a helyi internet lekapcsolásához vezetett.

A Reuters beszámolója szerint 2021-re Kazahsztán lett a világ második legnagyobb bitcoin-termelő országa az Egyesült Államok mögött, és az ország infrastruktúrájának kiesése érzékenyen érintette a globális bitcoinpiacot is. Kazahsztán főleg azután futott fel, hogy Kínából elkezdték kiszorítani a bitcoinbányászatot.

photo_camera A kormányzó felgyújtott hivatala Almatiban, január 5-én Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

A bitcoinok előállítása rendkívül energiaigényes, mivel egyre bonyolultabbá váló számítási feladatokat kell megoldani minden egyes új bitcoin kibányászásáért. Ezért amíg a bitcoin-korszak kezdetén mezei felhasználók az otthoni gépeik segítségével is bányászhattak, addig ma már csak hatalmas kapacitású, rengeteg energiát fogyasztó, iparipark-léptékű számítógép-rendszerekkel érdemes belevágni.

A legfrissebb elérhető adatok tavaly augusztusról szólnak, akkor Kazahsztán volt az otthona a világ bitcoin-termelésre használt gépkapacitás 18 százalékának. Áprilisban, a kínai szigorítás előtt ez az érték csak 8 százalék volt.

A kazah bitcointermelők energiaigényét elsősorban öregedő szénerőművek adják, ami már a helyi vezetés szemét is szúrja: a kormány (amely most távozott a tüntetések hatására) tavaly még azt mondta, hogy fel akarnak lépni az engedélyek nélkül bányászók ellen, mivel a teljes bitcoinszektor a kazah energiafogyasztás 8 százalékát viszi el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt