Harmadával csökkent a fagyos napok száma az elmúlt 120 évben Magyarországon

január 7., péntek 8:22

A globális felmelegedés hatására a 20. század eleji évi ~120 napról 80 nap alá csökkent napjainkra a fagyos napok átlagos éves száma Magyarországon – írja a Másfélfok. Szabó Péter, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója szerint a legnagyobb csökkenés az Északi-középhegységben volt tapasztalható, és a pesszimista forgatókönyv szerint évtizedenként további öt nappal csökkenhet a fagyos napok éves átlagos száma.

A megfigyelt változásokért egyértelműen az emberiség által gerjesztett klímaváltozás a felelős, mert a természetes hatások nem igazolják az ilyen fokú felmelegedést. A meteorológusok előrejelzése szerint további 10-15 nappal csökkenhet a fagyos napok évi átlagos száma, és 2-3 fokkal nőhet az évi legalacsonyabb minimum-hőmérsékletek értéke. A jelenlegi kilátások szerint a következő évtizedekben a fagyos napok elsősorban az ország középső területein ritkulnak majd, az évi legalacsonyabb hőmérsékleti értékek pedig várhatóan inkább a déli és a keleti régiókban változnak jobban.

A cikk szerint a téli hideg eltűnésének az energiafelhasználás szempontjából „csak első látásra örülhetünk”, ugyanis vele együtt a nyár is melegebb lesz, vagyis nőnek a hűtési igények, a hideg időszakok csökkenése pedig kiemelt kockázatot jelent a mezőgazdaságnak. És azért sem érdemes „túlzottan örülni a kevesebb hidegnek”, mert például a nagy hidegben telelő kártevők sok gondot okoznak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt