Otthonmaradásra kötelezték az oltatlanokat a Fülöp-szigeteken, aki ellenszegül, le is tartóztathatják

koronavírus
2022 január 07., 18:48
comments 1

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök arra utasította a helyi közösségi vezetőket, hogy tartsák otthonaikban azokat, akik nem vették fel a koronavírus elleni oltást, és amennyiben az oltatlanok nem engedelmeskednének, tartóztassák le őket - jelentette be Karlo Nograles elnöki szóvivő pénteken.

„Utasítást adok a helyi vezetőknek, hogy keressék meg az oltatlanokat, és kérjék vagy utasítsák őket, hogy maradjanak otthon” - mondta Duerte egy előre felvett üzenetben csütörtökön. „Ha ezt valaki megtagadja, elhagyja a lakhelyét és közösségbe vagy máshova megy, akkor el lehet zárni. Ha ellenkezik, akkor a falu vezetője jogosult az adott személy letartóztatására.”

Karlo Nograles szóvivő pénteken azt mondta, hogy az egész országra érvényes rendelkezést az emberek védelme érdekében hozták, és közölte, hogy „az oltatlanok mindenkit veszélybe sodornak”.

A több mint 13 milliós manilai metropolisz térségében január elején már korlátozásokat vezettek be az oltatlanok számára, akik csak különösen fontos esetben hagyhatják el otthonaikat. Az övezetben ismét megugrott a frissen regisztrált fertőzöttek száma, a hatóságok az aggasztó adatokat az ünnepi összejövetelekkel és az omikron variáns terjedésével magyarázzák.

Pénteken az ország egészségügyi minisztériuma 21 819 új fertőzést és 129 halálos áldozatot jelentett, ez szeptember 26-a óta a legmagasabb szám. A pénteki adatokkal a Fülöp-szigeteken a járványnak már több mint 2,91 millió fertőzöttjéről és 51 871 halottjáról tudni.

Csütörtökig a 110 milliós ország lakosságának csaknem 47 százaléka, azaz több mint 51 millió ember kapta meg az oltást, és megkezdődött az emlékeztető oltások felvétele is.

A korlátozó intézkedések január közepéig vannak érvényben, a szabályok szerint az oltatlanok csak bevásárlás és testedzés idejére hagyhatják el az otthonaikat. Az éttermek, parkok, templomok és szépségszalonok alacsonyabb létszámkapacitás mellett működhetnek, a személyes jelenléten alapuló tanórákat és testi kontaktust igénylő sportokat betiltották. (MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.