Szigorít a járványügyi szabályokon Németország: étterembe csak három oltással

koronavírus
2022 január 07., 17:59
comments 5

Szigorít a járványügyi szabályokon Németország. Éttermekbe csak azok léphetnek be, akik oltottnak vagy gyógyultnak számítanak, és ezen felül fel tudják mutatni az emlékeztető (harmadik) oltásról szóló igazolásukat vagy egy friss, negatív covid-tesztet.

Az új szabályokat Olaf Scholz szövetségi kancellár és a tizenhat tartomány vezetőinek találkozója után jelentették be.

„Szigorú szabály, de szükséges ahhoz, hogy a jelenleginél jobban tudjuk kontrollálni a járványt” – mondta berlini sajtótájékoztatóján Scholz. A kancellár szerint a harmadik, emlékezető oltás a „legjobb védelem az omikron ellen”, a következő hetekben leginkább azon múlhat a járvány alakulása, hogy hányan kapják meg a harmadik oltást is.

A szövetségi és tartományi vezetők arról is megegyeztek, hogy a korábbi 14 napról 10 napra csökkentik a kötelező karantén idejét. Ezt tovább lehet csökkenteni 7 napra, ha a karanténköteles személy negatívra tesztel egy egészségügyi dolgozó által elvégzett PCR- vagy gyorsteszten.

Azoknak, akik kaptak emlékeztető oltást, nem kell karanténba vonulniuk, ha fertőzött személlyel érintkeztek. A kritikus szakmákban dolgozókra – mint a rendőrök és az egészségügyi dolgozók – rövidebb karanténidők vonatkoznak.

A német lakosság 71,5 százaléka van beoltva, emlékezető oltást 40,9 százalék kapott. Scholz kormánya a lakosság 80 százalékos átoltottságát tűzte ki célul és január végéig szeretnének 30 millió emlékeztető oltást beadni. Az országban kedden 64 340 új fertőzöttet találtak és 443 beteg hunyt el. (DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.