Vizitúrázókra omlott egy sziklafal Brazíliában

külföld
2022 január 09., 06:22
comments 2

Leszakadt egy tó fölött magasodó sziklaorom egy része Brazíliában, a Furnas-tavon egy vízesés közelében. A tó és a vízesés népszerű turistalátványosság, amit gyakorta keresnek fel vizitúrázók. A tragédiáról készült felvételek alapján most is legalább hat motorcsónak volt a vízesés közelében, amikor bekövetkezett a tragédia.

link Forrás

A brazil O Tempo twitterén közzétett felvétel szerint a hat hajóból ötnek sikerült időben szétspriccelnie, ám a hatodikat telibe találta a leomló, ránézésre legalább húsz méter magas sziklafal. A zuhanás közben széteső sziklafal darabjai a telibe talált motorcsónakon túl két másik hajót is eltaláltak.

Az ABC News helyi hatóságokra hivatkozó jelentése szerint a tragédiában hatan életüket vesztették, és akár húsz embernek is nyoma veszhetett - a helyi tűzoltóság egyelőre próbálja azonosítani az áldozatokat és az eltünteket, akik után helikopterekkel és búvárokkal is kutatnak.

Az áldozatok mentésén, felkutatásán dolgozó tűzoltók a Furnas-tavon a tragédia után.
photo_camera Az áldozatok mentésén, felkutatásán dolgozó tűzoltók a Furnas-tavon a tragédia után. Fotó: HANDOUT/AFP

A hivatalos tájékoztatás szerint legalább 32-en megsebesültek, bár a többségüket szombat este már kiengedték a kórházból.

Edgard Estevo, a Minas Gerais állami tűzöltóság parancsnoka szerint a baleset Sao Jose da Barra és Capitolio városa között történt a tavon, a motorcsónakok ez utóbbiból indultak.

A Furnas-tó valójában egy víztározó, amit 1958-ban létesítettek egy vízerőmű építésekor. Azóta népszerű turistacélpont Sao Paulótól 420 kilométerre északra.

A tragédia okát egyelőre csak találgatják. A hatóságok szerint a sziklafal talán a nagy, 17 ezer ember kitelepítésével járó árvizeket okozó esőzések során lazulhatott meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.