Djokovic javára ítélt a bíróság, de ettől még nem biztos, hogy elindulhat az Ausztrál Openen

sport
2022 január 10., 07:12
comments 3

Novak Djokovic, az Ausztráliába oltatlanként bejutni akaró világelső szerb teniszező javára döntött hétfőn egy sydney-i bíróság. A friss ítélet értelmében a sportolót nem seprűzhetik ki az országból, és visszakaphatja a vízumát is.

Djokovic 5 nappal ezelőtt érkezett meg az országba, hogy indulhasson a jövő héten, január 17-én kezdődő Grand Slam tenisztornán, de a reptéren őrizetbe vették, majd órákkal később egy karanténhotelbe szállították. A szerb sportolónak volt ugyan vízuma, de nem tudta igazolni, hogy be lenne oltva, ami az Ausztráliába utazás feltétele. Djokovic korábban kapott ugyan vakcinamentességet egy ausztrál testülettől, de a hatóságok szerint nem teljesítette a beutazás feltételeit.

A teniszsztár ügyvédei sajtóhírek szerint arra hivatkoztak, hogy Djokovic december 16-tól kezdve átesett a betegségen. Csakhogy ő az ez utáni napokban több nyilvános eseményen is részt vett, ráadásul maszk nélkül, néhol gyerekek társaságában.

Az ausztrál kormány képviselői már a tárgyaláson jelezték, hogy a vízuma visszakapása még nem jelenti azt, hogy a szerb indulhat is az Openen, és az is benne van a pakliban, hogy a hatóságok az ítélet után újra megvonják tőle a vízumot.

A tárgyaláson kiderült, hogy korrektek voltak az eddig sajtóhírek arról, hogy Djokovic egy orvos és Victoria állam kormányzata által felkért testület támogató véleménye alapján folyamodott mentességért, arra hivatkozva, hogy korábban átesett a betegségen. De a kormányt képviselő ügyvédek szerint az érvényes szabályok értelmében a betegségen történt átesés önmagában nem menti fel az országba beutazókat az oltási kötelezettség alól. A decemberben közzétett vakcinaügyi előírások szerint a covidból való felgyógyulás után ugyanúgy fel kell venni az oltást. Márpedig a kormányzati álláspont szerint a bizonyítékok arra mutatnak, hogy Djokovic felépült.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.