Ellenzék: Magyarország tönkremegy, nem előre

PÉNZ
2022 január 10., 17:19
comments 3

Sajtótájékoztatót tartott az Egységben Magyarországért, vagyis az ellenzéki pártok összefogása hétfőn a 80 százalékot is meghaladó államadósság ügyében.

A tájékoztatón a hatpárti koalíciót ezúttal egy jobbikos, egy momentumos és egy párbeszédes politikus képviselte.

link Forrás

A Jobbik nevében Potocskáné Kőrösi Anita kapott szót, és arról beszélt, hogy tíz éve nem látott magasságokba szökött az infláció, folyamatosan romlik a külkereskedelmi és a fizetési mérleg, soha nem volt még ilyen drága az euró, és soha nem volt még ennyire gyenge a forint.

Az ok szerinte az Orbán-kormány túlköltekezése és a mérhetetlen korrupció. Mindeközben rekordokat dönt az államadósság, és nem segít az sem, hogy a Pénzügyminisztérium és a jegybank is egymásra mutogat, és keresik a felelősöket a történelmi kudarcért. Az egyik oka a magas államadósságnak szerinte, hogy a kormány a hiteleit a strómanok pénzelésére költi, miközben az állampolgároknak kell majd visszafizetni azokat.

Potocskáné Kőrösi Anita szerint hiába mondogatja a kormány, hogy előre megy az ország nem hátra, valójában tönkremegy, nem előre, amit szépen példáz, hogy az itthoni 80 százalékoshoz képest Csehországban 40, Lengyelországban 60, Szlovákiában pedig 70 százalékos az államadósság.

Illyés Márton, a Momentum alelnöke, gazdasági szakpolitikusa arról beszélt, hogy a kormányváltás esélye miatt kényszerült rá a kormány arra, hogy adó- és bérintézkedéseket hozzon, miközben ezeknek a fedezete nincs meg a rendszerben. Az intézkedéseket ezért a kormány hiányból és államadósságból finanszírozza, ami megszorításokhoz vezet majd.

„A jelenleg felfüggesztett európai uniós forrásokat fel fogjuk szabadítani, át fogjuk vizsgálni a látványberuházásokat és megtisztítjuk a közbeszerzéseket” - mondta Illyés, példaként hozva a Fudan Egyetemet és a Budapest-Belgrád vasútvonalat.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese ugyanitt azt mondta, hogy az Orbán-kormány elszalajtotta az államadósság csökkentését, amikor a magánnyugdíjpénztárak háromezer-milliárd forintját elvette a magyaroktól. A politikus szerint még a 80 százalékos arány is kozmetikázott adat, mert a valós eladósodottság a 100 százalék felé közelít.

Tordai kritizálta a válságkezelését, mert amíg szerinte máshol az embereket érdemben segítették, itthon alacsony jövedelempótló támogatásokat adtak, nem juttattak pénzt az embereknek, az erre szánt összegeket a klientúra etetésére használták fel, „hogy felkészüljenek 4-8-12 ellenzékben eltöltött évre, mert tudják, hogy a magyarok nem fognak még egy esélyt adni nekik.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.