717 gigapixeles felvétel készült az Éjjeli őrjáratról

MŰVÉSZET
2022 január 11., 12:26
comments 3

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb művészettörténeti fejleménye Rembrandt tán leghíresebb festményének, az Éjjeli őrjáratnak nagyszabású restaurálása az amszterdami Rijksmuseumban.

A múzeum a legmodernebb technológiai eszközökkel kezdte el a festmény felújítását, a munkát pedig folyamatosan közvetítik. Emellé jelennek meg sorra a különféle kísérőanyagok, most például egy fotó, ami a múzeum szerint a valaha készült legnagyobb és legrészletgazdagabb fénykép, amit egy műalkotásról készítettek.

A most közzétett felvételt egy 100 megapixeles Hasselblad H6D 400 MS kamera által készített 8439 darab 5.5cm x 4.1cm-es fényképből állította össze egy algoritmus. A beszámolók szerint a kutatók mesterséges neurális hálózatot használtak ahhoz, hogy az összes fotó színeit és élességét ellenőrizzék, utána pedig AI-alapú eszközök rakták össze az egyetlen képet, ami 717 gigapixeles lett, és 5,6 terabájt a mérete. Ez az eddigi legalaposabb felvétel a festményről: a fénykép minden egyes pixele a vászon öt mikrométernyi felületét mutatja, míg a korábban közzétett hasonló fotó még 20 mikrométernyi felületet mutatott pixelenként.

Mint a Verge írja, ez a felbontás lehetővé teszi, hogy a legapróbb ecset vájta repedésekbe is belezoomoljunk. Olyan közel mehetünk így a festményhez, amit a valóságban jó eséllyel egyetlen teremőr sem tűrne el.

Kevéssé durva felbontásban, de a múzeum honlapja bemutatta az Éjjeli őrjárat hiányzó részeit: 1715-ben ugyanis a festmény csak úgy fért be az amszterdami városháza nagytermének falára, hogy a széleit lemetszették. Tavaly egy 17. századi másolat alapján rekonstruálták az eredeti festményt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt