Behajtja az EU Lengyelországon a bírák korlátozása miatt kiszabott, eddig 70 millió euróra duzzadt pénzbírságot

január 11., kedd 15:33

Az Európai Unió végrehajtó testülete körülbelül 70 millió eurónyi pénzbírság megfizetését fogja követelni Lengyelországtól, amiért nem számolta fel a bírák fegyelmezésének ellentmondásos rendszerét, közölték bizottsági források a Reuters hírügynökséggel.

Az Európai Bizottság szóvivője keddi sajtótájékoztatóján külön megerősítette, hogy megkapták Lengyelország legutóbbi magyarázatát a vitáról, amely egyike az EU és a lengyel kormány demokratikus normák miatt vívott számos csatájának. „Az EU-nak megvannak a módszerei arra, hogy biztosítsa, Lengyelország megfizeti az esedékes bírságokat” - mondta a szóvivő.

Január 11-én járt le annak határideje, hogy a lengyel nacionalista kormány közölje a Bizottsággal, mikor és hogyan tervezi felszámolni a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamaráját, amelynek felfüggesztését az EU legfelsőbb bírósága elrendelte.
Varsó már megtagadta a luxemburgi Európai Bíróság döntésének figyelembevételét, amely akkor napi 1 millió eurós bírságot hagyott jóvá.

EU-s és lengyel zászlók egy EU melletti tüntetésen Krakkóban, 2021 októberében. Fotó: BEATA ZAWRZEL/NurPhoto via AFP

Két külön, névtelenséget kérő bizottsági forrás azt mondta, hogy a levél lengyel nyelvű, ezért le kell fordítani, mielőtt a Bizottság hivatalos választ adhatna. Ha a levél tartalmát a Bizottság – mely a közös uniós jogszabályok végrehajtójaként működik, beleértve a politikai beavatkozással szembeni igazságszolgáltatást – nem találja kielégítőnek, az egyik forrás szerint az EU számlát küld Varsónak, 45 napos fizetési határidővel. Addigra a bírság körülbelül 70 millió eurót tesz majd ki, erősítette meg a második forrás, aki azt is elmondta, hogy hamarosan elküldik Varsóba a fizetési felszólítást.

A múlt héten az üggyel kapcsolatos kérdésre egy lengyel igazságügyi miniszterhelyettes azzal vádolta az EU-t, hogy „illegális követeléseket” támaszt Lengyelországgal szemben, és azt mondta, Varsó nem enged a „zsarolásnak”.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt 2017-ben vezette be a bírák új rendészeti rendszerét, amely része az igazságszolgáltatás átfogó átalakításának. A rendszert széles körben elítélték, mivel aláássa a bíróságok és a bírák függetlenségét, amely a modern liberális demokráciák központi elve, és mivel a lengyel és EU-jogszabályokat is aláássa.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt