Két napon belül elkezdik a külföldi katonák kivonását Kazahsztánból

január 11., kedd 9:06
2

Az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) két napon belül megkezdi csapatainak kivonását Kazahsztánból - közölte a kazah elnök kedden a parlamentben.

A Reuters összefoglalója szerint Kaszim-Zsomart Tokajev hozzátette, hogy a „békefenntartó” erők küldetése sikeresen befejeződött, a kontingens fokozatos kivonása megkezdődik. Ez a folyamat nem tart tovább tíz napnál. Ezzel párhuzamosan Tokajev bejelentette azt is, hogy Alihan Szmajilovot nevezte ki miniszterelnöknek. Szmajilov a miniszterelnök-helyettesi tisztséget töltötte be az előző kabinetben, amelyet Tokajev a múlt héten oszlatott fel, miután országszerte tüntetések robbantak ki.

Orosz katona Kazahsztánban Fotó: Sputnik via AFP

Nem sokkal korábban a közép-ázsiai ország belügyminisztériuma arról számolt be, hogy a biztonsági erők a múlt heti zavargásokkal összefüggésben 9900 embert vettek őrizetbe. Tokajev azt mondta, hogy a támadók között iszlamista fegyveresek voltak, akik a régió országaiból, Afganisztánból és a Közel-Keletről érkeztek. Az elmúlt napokban többször is beszélt arról, hogy külföldi erők álltak a történtek mögött, de ezzel kapcsolatban eddig semmiféle bizonyíték nem látott napvilágot.

Arról, hogy miért törtek ki tüntetések Kazahsztánban, mi történt az elmúlt egy hét során és mi lehet Moszkva szerepe, épp kedd reggel írtunk részletesebben. (via MTI/Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt