Miközben a világ arra figyelt, hogy mi történhet Ukrajnában, Oroszország visszaszerezte Kazahsztánt

külföld
2022 január 11., 05:06
comments 6

Kazahsztánban a helyzet stabilizálódott, a terroristákat megsemmisítették, indulhat a konszolidáció és a károk felszámolása. Erről informálta a széles közvéleményt hétfőn a kazah nemzetbiztonsági tanács, amelynek vezetését múlt héten vette át Kaszim-Zsomart Tokajev államfő. A belügyminisztérium részéről bejelentették: hétfőig 7939 embert vettek őrizetbe. Az összecsapásokban – amelyekről részletesebben itt és itt írtunk korábban – a biztonsági erők részéről 16-an vesztették életüket, a további áldozatok pontos száma nem ismeretes. Korábban megjelent egy 164 fős adat, ám hivatalos megerősítés ezen a vonalon nem történt.

Fontos esemény volt még hétfőn, hogy online tanácskoztak a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez (KBSZSZ vagy ODKB, mindkét rövidítés használatos) tartozó államok vezetői. Tokajev kazah elnök itt azt mondta: „Spontán tüntetések álcája alatt zavargások hulláma tört ki. Világossá vált, hogy a fő cél az alkotmányos rend aláásása és a hatalom átvétele volt. Államcsínykísérletről beszélünk.” Majd hozzátette: „A fő csapás Almati városa ellen irányult. Almati bukása előkészítette volna az utat a hatalomátvételhez a sűrűn lakott déli részeken, majd az egész országban.” Tokajev bizonyítékokat is ígért, mondván, ezeket rövidesen bemutatják.

photo_camera A monitor előtt Vlagyimir Putyin, a monitoron nagyban Kaszim-Zsomart Tokajev 2022. január 10-én, a KBSZSZ megbeszélésén Fotó: KREMLIN PRESS OFFICE/HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

Beszélt az eseményen Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki egyrészt majdanias típusú jeleket vélt felfedezni az események lefolyását vizsgálva, aminek örömére kijelentette: a kazah államiság került veszélybe az elmúlt napokban, amit nem az üzemanyagár-emelés által kiváltott spontán tüntetések okoztak, hanem az, hogy a helyzetet „kihasználták belső és külső destruktív erők”. Putyin szerint Kazahsztánnak a nemzetközi terrorizmussal kellett szembenéznie, emellett a közép-ázsiai országban ugyanolyan eszközöket alkalmaztak, mint a 2014-es ukrajnai fordulat idején.

Hogy kik, nem tudjuk. Hogy honnan, azt sem. Hogy kinek állt ez érdekében? – fogalmunk sincs. Hogy milyen következményeik lehetnek a történteknek, azzal kapcsolatban viszont már látunk körvonalakat.

Autógáz, takarodj!

A szabad szemmel is látható fejleményekről röviden: azok után, hogy szabadárasították a cseppfolyósított autógázt, amelyért ez év elejétől literenként 120 tengét, nagyjából 80-90 forintot kellett volna fizetni – kétszer annyit, mint akár még néhány hónapja is –, spontán demonstrációk kezdődtek a nyugat-kazahsztáni Zsanaozenben. A tiltakozók rövidesen a közeli Aktauban és Aktobéban is utcára vonultak, majd egy-két nap elteltével Almatiban, Kazahsztán legnagyobb városában szintén megmozdulások kezdődtek.

Tokajev elnök és a kazah kormány lassan, kelletlenül, továbbá nem elégséges módon reagált, futottak az események után, és sehogy sem érték utol őket. Így január 4-én, két nappal az első tüntetéseket követően már nem sok szó esett üzemanyagokról, ehelyett általános gazdasági-politikai követelések kerültek előtérbe, fontos szlogen lett a Nurszultan Nazarbajevet célba vevő „Öreg, takarodj!”, és nem kímélték a 2019-ben hatalomra került utódot és a kormányt sem.

De ki ez a híres magyar borvidék nevű ember?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.